Ültetőkártya a popcorn alján

Legóból épített asztali dekoráció, a Csillagok háborúja bolygóira alapuló ültetési rend, borkóstoló, főzőshow vagy filmtörténeti előadás: akár ezekkel is találkozhat a násznép egy esküvőn. Feltéve persze, hogy azt Madarász Zsuzsi szervezi. Az angolul green weddingnek nevezett irányzat hazai úttörője ugyanis azt szeretné, ha nem csak az ifjú pár, hanem a vendégek is jól éreznék magukat a nagy napon. Márpedig a hagyományos lagzikon ez sokszor nem így van: a násznép eszik, iszik és unatkozik.

Madarász Zsuzsi eredeti végzettsége jogász, diplomázása után mégis rendezvényszervezőként kezdett dolgozni. Egy nagy ügynökséghez hívták átmeneti időre: a két hétből több mint tíz év lett. Elegáns céges partiktól kezdve tömegeket megmozgató bulikig számos eseményt szervezett – többek között saját esküvőjét is. Ezen felbuzdulva egyre több barátja kérte meg, segítsen neki menyegzője lebonyolításában, „úgyis ért hozzá”.

Madarász Zsuzsi örült a felkéréseknek, hiszen gyerekkori álma volt, hogy esküvőket szervezzen. Ám úgy látta: a hazaiak szépek ugyan, de sablonosak – jellegtelen dekoráció, végtelenül elcsépelt tűzijáték, szokványos menüsor jellemzi azokat. Ő viszont valami mást akart, valami egyedit. Olyat, amely nemcsak az ifjú pár, de a násznép emlékezetébe is örökre bevésődik. Beiratkozott hát a híres amerikai esküvőguru, Preston Bailey iskolájába New Yorkban, ahol – egyedüli magyarként – elvégezte a green wedding kurzust.

A kifejezést zöldesküvőként lehetne lefordítani magyarra, mégsem valami puritán bio- vagy ökolagziról van szó, ahol csak vegetáriánus ételeket szolgálnak föl és energiatakarékos izzókkal világítanak. A green wedding egy környezettudatos és szociálisan érzékeny esemény, mégis ugyanolyan elegáns, mint hagyományos párja.

De mitől lesz környezettudatos egy esküvő? Például már attól is, ha rizs helyett kölest szór a násznép az ifjú párra: utóbbit ugyanis a madarak fel tudják csipegetni. A legmeghatározóbb jellemzők azonban a helyszín és a felhasznált alapanyagok. – Nem az erdőben zajlik egy green wedding, azzal komoly kárt okoznánk a természetben – említ Madarász Zsuzsi egy tipikus félreértést. – Városban sokkal inkább alkalmas egy tömegközlekedéssel is megközelíthető helyszín, ahová a vendégseregnek nem kell a környezetet szennyezve órákon át autóznia.

Az évi többszöri vegyszeres tisztítás miatt egy kölcsönzött menyasszonyi ruha is káros hatással van a környezetre. A szervező ezért inkább fiatal magyar divattervezők ruháit és ékszereit ajánlja az aráknak, amelyeket némi átalakítással később is tudnak hordani. A nászajándéklistára szintén magyar ipar- és képzőművészek alkotásait javasolja.

Az ételeket, italokat sem kell messziről utaztatni: nem egy egzotikus ráktól vagy tengeri haltól lesz elegáns a menü. Madarász Zsuzsi helyi termelőktől és termesztőktől beszerzett, szezonális alapanyagokból készült menüvel kínálja a násznépet, amelyeket olyan neves séfek készítenek el, mint Buday Péter vagy Segal Viktor. Ők nem biztos, hogy éppen húslevest fognak feltálalni, a magyaros ízvilág ugyanakkor felbukkanhat akár egy kocsonyafalatka képében is.

A green wedding kapcsán Zsuzsit leginkább a szociális érzékenység fogta meg. Csak egy kicsi odafigyelést igényel például az, ha a dekorációkat, búcsúajándékokat szociális otthonok lakói készítik el, de ők így nem pusztán alamizsnát kapnak cserébe. A virágok, vagy a gyakran helyettük használt gyümölcs díszek óvodákba, idősek otthonába kerülnek a lakodalom után, a megmaradt ételt – amennyiben az ÁNTSZ is rábólint – a jövőben állatmenhelyek kapják meg.

Amikor felkeresi egy pár, Zsuzsi hosszasan elbeszélget velük, hogy egészen személyre szabott menyegzőt tudjon számukra összeállítani. Feltétlen híve a tematikus esküvőknek, ahol a színek, az illatok és az ízek kerek harmóniában működnek. Egy filmekért rajongó pár lakodalma például a mozi világát idézte. Így történhetett meg, hogy a vendégek csak akkor tudhatták meg, hová kell ülniük, amikor a kezükbe nyomott popcornos zacskóból elfogyasztották a pattogatott kukoricát, és megtalálták az alján az ültetőkártyát. És hogy mit szól mindehhez az ifjú pár? Egy vőlegény nemrégiben Madarász Zsuzsit hallgatva felkiáltott: egészen megjött a kedvem ehhez a házassághoz! Az esküvőt azért megtartották...

Madarász Zsuzsi
Madarász Zsuzsi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.