Utolsó fogás

Az egészségtudatos táplálkozás igénye tagadhatatlanul a házi és kézműves termékek felé terelte a keresletet. Az első Fragola fagylaltozó jó híre is szélsebesen terjedt el az ínyencek körében: a Nagymező utcában két éve nyílt, kézműves főzött fagylaltot kínáló műhely termékeit idén már hat üzlet és több viszonteladó kínálja. Török Balázs, a franchise tulajdonosa ízmesteri minőségében is ügyel a folyamatosan megújuló választékra, az egyenletesen magas minőségre.

Ízek és színek

Idén a camparis narancs, a fekete olíva, a tojáslikőr-alapú bombardino és a piña colada a kedvelt újdonságok. Egy szezonban legalább ötvenféle fagylaltot kínálnak, ebből az üzletekben naponta kéttucat ízt kóstolhatnak a fogyasztók. A toplistát jelenleg a 80 százalékos étcsokiból készülő fondant fagylalt, az enyhén sós szicíliai pisztácia és a karamellizált füge vezeti. A férfi vásárlók körében átlagon felül népszerű a bazsalikomos citrom, a gyerekek a banános eperfagyit, a nutellás kókuszt és a csokis kekszből főzött fagylaltot kedvelik nagyon.

A kézműves fagyiban nincs mesterséges színezőanyag. A színtelen dörgicsei levendulaolaj esetében például némi vörösborral keverik ki a megfelelő árnyalatot. Az ilyen fagylalt színe is árulkodó: soha nem olyan harsogó, mint a mesterséges színezékekkel, ipari alapléből előállított tömegtermék. Fagylaltot egyébként bármiből lehet készíteni, ami hidegen is zamatos, ha az alapanyagok párosítását nem zárja ki az eltérő fagyási hőmérséklet. Az alkohollal a legnehezebb bánni, mert el kell találni amegfelelő arányt, hogy ne essen szét a krém.

Zöldség-gyümölcs

A cukrászok egyre merészebben nyúlnak eddig tabunak számító alapanyagokhoz – a gyümölcsök mellett megjelentek a zöldségek, és a fűszerezéssel, ízkombinációkkal is szabadon bánnak. Az érdi Pataki cukrászda standján sóskás banánfagylaltot és korianderes meggyet kóstolhatunk. A családi vállalkozás jórészt könnyedebb, franciásabb desszerteket, magas gyümölcstartalmú, cukor nélkül készült, lisztmentes piskótákat, könnyű mousse-okat, habokat készít. A hagyományos sütemények és torták is fogyókúrán estek át. Az klasszikus magyar desszertek – a somlói galuska, a dobostorta vagy a Rákóczi-túrós – újragondolt változatai az eredeti ízvilágot innovatív formában és emészthetőbb kalóriákkal elevenítik fel.

Patakiék újdonsága a Gourmet Fesztiválon egy untig ismert éttermi desszertbe lehel új életet. Szilvás gombócuk tölteléke szatmári szilvalekvárból és szilvabefőttből készült rumos, sűrű krém, amit morzsa helyett fahéjas mandulalisztbe forgatott tejszínes, fehér csokis mousse ölel körbe.

Az édesszájúaknak egyébként érdemes a kiállító éttermek kínálatában is figyelni a desszerteket, mert a legjobbaknál komoly cukrászok dolgoznak, az utolsó fogás nemcsak kötelező kűr, hanem a menüsor méltó befejezése.

RECEPT

RÁKÓCZI-TÚRÓS KARALÁBÉFAGYIVAL

Huszák Zoltán Chef De Cuisine, Château Visz

Az áttört túrót cukorral és tojássárgával elkeverjük, felvert fehérjével lazítjuk. Formákba töltve sütőben gyengéden gőzöljük. A baracklekvárt kevés pálinkával felfőzzük, iotát adunk hozzá, és szifonba töltjük. Tálalásig 58 fokon tartjuk, így kocsonyás, meleg zselét kapunk.

A karalábét tejszínnel, vaníliával, tojásokkal felfőzzük, tégelyekbe töltjük, lefagyasztjuk. Tálaláskor a habkönnyű túrókockát megszórjuk kissé kiszárított, morzsolt linzertésztával, a lekvárzselével körítjük, apró citrushabcsókkal dekoráljuk, és kanálnyi karalábéfagyit teszünk mellé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.