Padlizsánpárbaj

A Gourmet Fesztivál gasztroszínpadán a szokásos kiélezett, barátian vérre menő séfpárbaj témája idén a tojásgyümölcs, alias padlizsán. Segal Viktor és Bíró Lajos készíti párhuzamosan, a közönség kóstol és dönt.

Fúziós kreációra számíthatunk Segal Viktortól, aki egyébként is szívesen dolgozik ezzel a különc zöldséggel – héjastul, hámozva, egészben, szeletben, sülve-főve szereti használni. A párbajra olyan receptet hoz, ami hagyja élni a padlizsán karakterét, ezért alaposan megsütve készíti el. Tőle megszokottan némi távol-keleti felhang is lesz a kompozícióban: még úgy forrójában bepácolja citromos, fokhagymás, ecetes olajban, hogy kidomborítsa a friss, savanykás ízeket. Közelebb-keleti beütésként labane – joghurtos krémsajt – és lédús paradicsom magja ad hűsítő árnyalatot a fogásnak. A molekuláris gasztronómia se hiányozhat: vékony, roppantós szalonnalevegő kölcsönöz komplexitást és textúrát.

Segal Viktor mindenkit bátorít arra, hogy kísérletezzen a padlizsánnal. Hogy ne érje csalódás a lelkes hobbiszakácsot, fogadja meg a séf tanácsát: mély, csillogó színű, feszes bőrű, nem túlérett zöldséget vásároljunk, és süssük vagy grillezzük kegyetlenül magas hőfokon, egy fokkal tovább, mint azt józan ésszel gondolnánk. Inkább legyen perzselt és zamatos, mint szürke, gumis és kesernyés. Jól megy halakhoz, húsokhoz, salátába, és főszereplőként is megállja a helyét.

A Bock Bisztró szaftos húsokban utazó séfje, Bíró Lajos extravagáns ellencsapással rukkol elő a párbajra: hamis trüffel fekete tintahallal színezett tarhonyából, padlizsán kaviárral töltve. Vigyázz, kész, főzz!

Gourmet Fesztivál 2013 Programajánló

06. 01. SZOMBAT
20.00–21.00
Padlizsán Párbaj Gasztro színpad

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.