Határtalan ízorgia
A chutney készülhet gyümölcsből és zöldségből, a lényeg az édes és sós, fűszeres ízek kavalkádja.
Hazájában a mangó a legnépszerűbb, a magyar fogyasztók leginkább a szilvachutney-t kedvelik – legalábbis ez vezeti a Stelázsi Gourmet Szaküzlet toplistáját. Müller Ferenc üzletvezető a csilipaprikát teszi felelőssé a sikerért: ez a fűszer remekül illeszkedik az édes és a sós ízekhez, pikánssá, csípőssé teszi akár a paradicsom-, akár az alma- vagy a szilvaalapú főzetet.
Új, szezonális kísérlet a bodzachutney. Alapja a szilva, különleges ízvilágát mézzel, fokhagymával, gyömbérrel, csilivel és citromolajjal komponálták meg. A chutney szabad kezet ad a szakácsnak, ugyanis nem kell követni a kipróbált recepteket, lehet és érdemes kísérletezni az alapanyagokkal és fűszerekkel.
Kis mennyiségben akár ételízesítőnek is alkalmas: egy kanál paradicsomchutney üdén feldobja a hétköznapi milánói szószt.
A fűszeres szószok mellett a lekvárok és szörpök készítésében is folyamatosan kutatják az új ízeket.
A bodza után a mentával megbolondított gyümölcsök, elsősorban az alma és az eper számít most nagy kedvencnek. Töretlenül nő a levendula népszerűsége, mivel gyakorlatilag minden gyümölccsel párosítható.
Magyar termelőktől származó levendulás szilva-, sárgabarack-, otelló szőlő-, eper-, birsalma-, ribizli- és almalekvár sorjázik a polcokon.
Porosodni nincs idejük: a kis szériás magyar kézműves termékekből időnként komoly hiány van, ráadásul a tavalyi sárgabarack nagy része virágjában elfagyott, és nagyon kevés málna termett. Ha marad a kedvező időjárás, idén lesz elegendő és jó minőségű lekvár és szörp. És chutney.