Határtalan ízorgia

Fűszeres lekvár. Vagyis nem lekvár, pedig édes. Meg sós is, savanyú is, és leginkább csípős. Ételízesítőnek tömény, köretnek túl híg, a mártásnál viszont sűrűbb. Az indiai származású chutney (csatni) – a szó egyszerűen szószt jelent – önmagában élvezhetetlen, ízei a húsok és köretek egyvelegében bontakoznak ki.

A chutney készülhet gyümölcsből és zöldségből, a lényeg az édes és sós, fűszeres ízek kavalkádja.

Hazájában a mangó a legnépszerűbb, a magyar fogyasztók leginkább a szilvachutney-t kedvelik – legalábbis ez vezeti a Stelázsi Gourmet Szaküzlet toplistáját. Müller Ferenc üzletvezető a csilipaprikát teszi felelőssé a sikerért: ez a fűszer remekül illeszkedik az édes és a sós ízekhez, pikánssá, csípőssé teszi akár a paradicsom-, akár az alma- vagy a szilvaalapú főzetet.

Új, szezonális kísérlet a bodzachutney. Alapja a szilva, különleges ízvilágát mézzel, fokhagymával, gyömbérrel, csilivel és citromolajjal komponálták meg. A chutney szabad kezet ad a szakácsnak, ugyanis nem kell követni a kipróbált recepteket, lehet és érdemes kísérletezni az alapanyagokkal és fűszerekkel.

Kis mennyiségben akár ételízesítőnek is alkalmas: egy kanál paradicsomchutney üdén feldobja a hétköznapi milánói szószt.

A fűszeres szószok mellett a lekvárok és szörpök készítésében is folyamatosan kutatják az új ízeket.

A bodza után a mentával megbolondított gyümölcsök, elsősorban az alma és az eper számít most nagy kedvencnek. Töretlenül nő a levendula népszerűsége, mivel gyakorlatilag minden gyümölccsel párosítható.

Magyar termelőktől származó levendulás szilva-, sárgabarack-, otelló szőlő-, eper-, birsalma-, ribizli- és almalekvár sorjázik a polcokon.

Porosodni nincs idejük: a kis szériás magyar kézműves termékekből időnként komoly hiány van, ráadásul a tavalyi sárgabarack nagy része virágjában elfagyott, és nagyon kevés málna termett. Ha marad a kedvező időjárás, idén lesz elegendő és jó minőségű lekvár és szörp. És chutney.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.