Bosszú Monkra

Komédiába illő jelenet lenne, ha Miss Marple összetalálkozna az orosz maffia tagjaival, akik ugyan nem végeznek az őket üldöző zsaruval, de azért „elrettentésül” keresztre feszítik. Hol van már Agatha Christie? Arne Dahl szerint a globalizáció és a nemzetközi szervezett bűnözés változást hozott a krimi műfajban is. A svéd író első magyarra fordított művében is fontos szerepet játszik a szervezett bűnözés. Igaz, a Misteriosóban mégsem a nagymenők gyilkolnak.

Jan Arnald az 1990-es évek második felében vetette bele magát a krimiírásba; korábban líraibb szövegeket írt. Úgy gondolta, a bűnügyi történetekhez újjá kell születnie: így lett belőle Arne Dahl. A Misterioso egy 1998-ban indult 10+1 részes sorozat első darabja. Címét egy Thelonious Monk szerezte dzsessz-szám ihlette. – A krimiíráshoz erős kontroll kell, hogy rendesen ki tudjam dolgozni a cselekményt. Közben azért el is kell engednem magam. A dzsessz pedig éppen ilyen: irányított struktúrája van, mégis szabad, és tele van rögtönzéssel – mondta a lapunknak adott telefoninterjúban az ötvenéves szerző.

A fordulatos, bár a bűnügyi történetek sablonjaival is dolgozó történetben egy titokzatos, dartsrajongó gyilkos sorra végzi ki a dúsgazdag üzletembereket. Az inspirációt a Misterioso adja, amelyet mindig meghallgat, miután pontosan két golyót röpít áldozatai fejébe. A főhős Paul Hjelm, aki egy túszejtő albán bevándorló lefegyverzésével lett médiasztár és került be a svéd rendőrség elit csapatába, az A csoportba.

A szövevényes bűnügy az 1990-es évek elején játszódik. A magyar olvasó számára ez a vasfüggöny leomlása utáni időszakot jelenti, ami Svédországra is érezhető hatással volt. – Elszigetelt ország voltunk. Azt gondoltuk, hogy jobbak, különlegesebbek vagyunk, mint a világ többi része. Ennek a kilencvenes években vége szakadt. Minden sokkal nemzetközibb lett, és újfajta bűnözők érkeztek Oroszországból – mondja a szerző, aki nemcsak a kelet-európai változásokkal hozza összefüggésbe a svédek „ártatlanságának” elvesztését.

Az Olof Palme miniszterelnök elleni 1986-os gyilkos merénylet – a megoldatlan bűnügy frusztráló jelképeként – többször is felbukkan a regényben. – Akkoriban mindenkinek köze lett az ügyhöz, mindenki a nyomozás részévé vált; az emberek ráláttak a rendőrség munkájára. Az volt az illúziónk, hogy tökéletes ország vagyunk, és a miniszterelnök testőrök nélkül sétálgathat péntek este az utcán. Ez a lövés azonban megölte a naivitásunkat is – fejtegette Arne Dahl. Ahogy a Palme-gyilkosságot a mai napig homály fedi, úgy holtvágányra jut Dahl rendőrosztaga is a nyomozás során.

– Bizonyos szempontból Agatha Christie sosem lesz elavult, de az ő regényei arról szólnak, hogy van egy gyilkosság, amit meg kell oldani. Utána pedig minden visszatér a normális kerékvágásba – mondja az író, aki szerint a valós világhoz ennek nem sok köze van. – Christie mintha kívül lenne a történelmen. Egy jó kriminek viszont tükröznie kell a társadalmat – véli Dahl, akinek könyve ezt meg is teszi: a szociális problémák, a rasszizmus és a bevándorlás megjelenítése mellett a bűn és a bűnügyi történet is a társadalomkritika eszköze. Ez lehet a magyarázat arra is, hogy az utóbbi időben miért váltak igazán felkapottá a skandináv krimik – regényekben és filmekben egyaránt.

Dahl szerint a bűnözés természete is megváltozott, ami a krimiírást sem hagyhatja érintetlenül. – Sokkal nagyobb a nemzetközi bűnözés kiterjedtsége, sokkal könnyebb sok pénzt mozgatni. A legális és az illegális közötti határvonal egyre inkább eltűnik. Teljesen rendben van, ha valaki egy kicsit törvénytelen, főleg a politikusok és a magas pozícióban lévő emberek köreiben – mutat rá a svéd író, akinek a nemzetköziség a témája új négyrészes sorozatában is.

A Misterioso történetét – csakúgy, mint a svéd gazdasági életet – átszövi a nemzetközi bűnbandák működése. Védelmet nyújtanak és üzletelnek a svéd bankárokkal. Az A csoport több szálon is elindul: sokáig a legvalószínűbb elkövetőnek az orosz maffia tagjai tűnnek.

A pénzvilág elitjét azonban mégsem ők tizedelik. Az elkövető a kilencvenes évek bankválságának áldozata, akinek darabokra szakadt az élete. Személyes tragédiájának nincs igazi felelőse, a Misterioso sorozatgyilkosa mégis olyan, mint a bosszú angyala.

 

Arne Dahl
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.