Tömött pityókás

„Nincs ebben semmi titok, ez egyszerű pityókás kenyér”, bizonygatja Diószegi László annyira meggyőzően, hogy aki hallgatja, azonnal dagasztóteknő után kap. Annyira mégsem lehet egyszerű, különben évről évre nem ez a sepsiszentgyörgyi pékség vinné el a sütőipari díjakat Románia legnagyobb és a régió egyik legjelentősebb szakkiállításán, a bukaresti Gastropanon.

Pár éve igazi szenzáció volt, amikor a Diószegi-kenyér először nyerte el az Év Kenyere címet. Romániában, a magyar kenyér. Azóta a most 41 éves vállalkozó megismételte a bravúrt, két alkalommal második lett. Idén egy prahovai (Brassóval szomszédos, havasalföldi megye) román pékség vitte el az Év Kenyere díjat.

– Jó alapanyagokkal kell dolgozni, és meg kell adni a módját – ez a sepsiszentgyörgyi mester szerint a jó kenyér – első hallásra roppant egyszerű – titka. Majd azt magyarázza, ami a kívülállónak közhely, az neki szentírás: „A kovász elkészítése és érlelése, a dagasztás, kelesztés, sütés nyolcórás folyamat. Erre mondom azt, meg kell adni a módját”.

A Diószegi-pékség harmincféle kenyeret süt, de a legkeresettebb a krumplis, amelynek a Székelyföldön évszázados hagyománya van. A magas hegyek miatt arrafelé kevés a jó minőségű búza. A burgonya nemcsak a lisztet szaporítja, de elállóbbá teszi a kenyeret. Ma már kevésbé a tartósságáért keresik a Diószegi-kenyeret, inkább az ízéért és az illatáért: mindkettőn jól érezni a burgonyát. A Magyarországon kaphatónál jóval tömöttebb kenyér ez, mégis napok múltán is roppant ruganyos.

Részben a díjaknak köszönhető, hogy ma már a Kárpátokon kívül is keresett cikk a Diószegi-kenyér. Olyan árat fizetnek érte, hogy megéri több mint kétszáz kilométert utaztatni Bukarestig. Elsősorban a román fővárosba szakadt erdélyiek vásárolják, de egyre több őslakos is. Bukarestben (és általában a Kárpátokon kívül) a legelterjedtebb kenyérfajta a félkilós kinézetű, valójában negyedkilós vekni, amitől a legtöbb esetben a sót is sajnálják. Nem csoda hát, ha a Diószegi-kenyérért sokan elmennek a város másik végébe.

 – A románok nagyon rosszul állnak a kenyérkultúrával, de próbáljuk őket tanítani – mondja erről a székely szakember, aki fivérével, Tiborral viszi a sepsiszentgyörgyi pékséget. Sikerrel, hiszen a Székelyföldön kívül tizenegy megyébe szállítanak.

A sepsiszentgyörgyi pékség forgalma évente huszonöt-ötven százalékkal nő. Az 1990-es évek közepén indult, pár fős családi vállalkozás ma százkilencven embernek ad a kenyér mellé munkát is. Tíz kemencében naponta huszonöt tonna kenyeret sütnek. – A kapacitásunk harminc tonna. Ha azt elérjük, megállunk, annál többet nem akarok – mondja nagyon határozottan Diószegi László. Aztán kiderül: van azért helye a növekedésnek, hiszen finompékáru-kapacitásának a harminc százalékát használja ki a vállalkozás.

Egyébként sem fenyegeti az unalom Diószegi Lászlót. Mindig kerülnek új alkalmazottak, akiket be kell tanítani, szakmunkásképzés gyakorlatilag nem létezik Romániában. Különben sem oktatják az iskolában, hogyan készül a hagyományos pityókáskenyér. Nemcsak a krumpli-liszt arányra kell ügyelni, igazi művészet maga a sütés is.

Ezt a fajta kenyeret valósággal megégetik a kemencében, majd a szenes héjazatot leverik, mielőtt kihűlne. Minél kisebb a kenyér, annál jobban érvényesül az ízhatás. Ugyan az egykilósnak az oldalán nem türemkedik két-három csábító dúc, mint a bukaresti kiállítócsarnokot vizuálisan uraló, legalább félmázsás behemótnak, de unalmas kereksége ellenére sokkal finomabb. Csaknem minden falat bélhez jut ugyanis a tűzpiros héjból, ami utolérhetetlen fűszeres ízt kölcsönöz a kenyérnek.

Tévhit azonban, hogy a pityókáskenyér eláll. A csütörtökön hazavitt két kiló szombaton még ugyanolyan friss volt, s nem is morzsált, de egy nappal később kénytelen voltam konstatálni az elállósági kísérlet kudarcát: a tesztanyag elfogyott.

Meghódította Bukarestet is
Meghódította Bukarestet is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.