Védelmet a fázós növényeknek!

A szelek már alig adnak új munkát a lombsöprőknek, mert egyre kevesebb levél kapaszkodik a fákon. Ahol kényes vagy új telepítésű cserjék, fák állnak, netán fűszerkert van, érdemes az egészséges, száraz levelekből néhány zsáknyit megtartani. Fontos azonban, hogy a zsákban a levelek ne nedvesedjenek meg, ilyenkor ugyanis a penészgombák felfalják, pedig azokat hőszigetelőnek szánták.

Nem csak az egyre hűvösebb idővel gyűlik meg a hobbikertészek baja, szerencsére vannak ilyenkor is virágzó szobanövények. A sorban előkelő helyen állnak a programozható virágzású orchideák és broméliák. A lehetséges választékból ad ízelítőt a Vajdahunyad várában a hét végén nyitva tartó virágkiállítás.

A helyes kerti fagyvédelemmel az ügyes kertész lépéselőnnyel indulhat majd tavasszal, azonban nem árt résen lenni, mert könnyen pocoktanyává válhat egy-egy növényt védő kupac. Ilyenkor nem a fagy pusztítja a kényes növényt, hanem a pocok élesíti rajta a fogait. Sok van most belőlük, és vadul nyomulva próbálnak téli helyet találni a családjuknak.

Az elmúlt napok hűvösödő szelei már a közelgő télre figyelmeztetnek. A kényesebb, tavaly vagy az idén telepített növényeket még akkor is ajánlott takarni, ha később már meg sem kottyan nekik a tél. Föld, szalma, egészséges falevél, kartonpapír, de tégla is segítségül szolgálhat a fagy elleni védekezéskor.

A fűszerkert lakói hiába viselkednek gyomokként, jó néhányan melegebb tájakról érkeztek a Kárpát-medencébe. Bár régóta élnek itt, de a fagyos teleket még mindig nem sikerült megszokniuk. Az elmúlt hetekben több fűszernövény már levelét veszítette, ezért a kis, élő fűszerkészlet talaja most jól látható, érdemes kézi kapával meglazítani és egyenként kihúzni a még mindig zöld, szívós gyomokat, netán odafészkelt fűcsomókat. Ezzel együtt eltávolíthatóak az egynyári fűszerek is. A kakukkfű, a tárkony, a zsálya télire takarást igényel. A rozmaringot, a babért fel kell szedni, és fagymentes helyen ajánlott teleltetni. A mentatövekből gyökeres sarjakat lehet kiválasztani. Cserépbe ültetve illatos téli vendég lehet a lakásban, és egy-egy letépett levélkéjével bolondíthatóak levesek, sültek, desszertek. A metélőhagyma és a zeller is a lakásba hozható.

Sokféle mutatós díszfű terjedt el az utóbbi időben. A nyáron igénytelen növények legtöbbje a forró égövből érkezett. Arrafelé – különösen a száraz klímájú, sivatagos, félsivatagos tájakon – szélsőséges a napon belüli hőingadozás. Ez meg sem kottyan az óriási fűcsomóknak. A tartós lehűlést azonban védelem nélkül nem élik túl.

Mint ahogyan a nedves fagyot sem, így a pampafű és a zebrafű összekötözött leveleinek tövét falombbal kell takarni. Ha az összekötözött levelek mentén a téli csapadék a gyökérnyakhoz szivárog, és ott megfagy, akkor a növény elpusztul, és elmarad a tavaszi kihajtás. Ezért ezt a bizonyos összekötött kévét oldalra kell fordítani.

A hidegebb teleken más növények is védelmet igényelnek, ilyen például az azálea, a füge, az iszalag, a kecskerágó, a magnólia, a pünkösdi rózsa, a rododendron, a rózsa és a szőlő. Az érzékeny növények a ki- vagy átfagyásra többféle módon reagálnak.

Van amelyik végleg kipusztul, mások képesek a gyökérnyakból megújulni. Takarásukat a kisebb fagyok után kell kezdeni, akkor, amikor a zöld részek is megkeményednek. Ezzel még várni lehet. Az „éretlen” növény az idő előtti takarás miatt a legtöbbször elpusztul. Tapasztalatom szerint jó védelmet biztosít, ha a védendő tő köré, térdmagasságig, szorosan egymásra, téglatornyot raknak. Még jobb, ha a résbe száraz falevelet raknak. Nem kell túlságosan gyömöszölni, mert akkor elrohadhat, és ez újabb kockázatot jelent a védendő növénynek. Szamócára, ősszel eldugott díszhagymára, most telepített csemetére már kissé fagyott földet érdemes húzni.

Míg a rózsabokrokat takarni kell, addig átlagos teleket túlélnek a magas törzsű és bokorrózsák. A magas törzsű rózsának és a lugasszőlőnek is teljes biztonságot ad, ha az első fagyok után a földre hajtott ág- és törzsrendszert lekampózzák egy 15-30 centi mély vájatba, és földdel betakarják. Ha erre nincs mód, akkor több réteg rákötözött újságpapír is némi védelmet biztosít. Van aki erre a papírhurkára nejlonzacskót is teker. Érdemes még egyszer alaposan tömöríteni az őszi ültetésű növények töveit, mert a laza ültetés miatt az ültetőverem átfagyhat.

A jövő héten az őszi lemosó permetezésről írunk.

Újra menedék lehet a lépcsőház

Felülvizsgálták és módosították a jelenleg érvényben levő tűzvédelmi követelményeket tartalmazó szabályozást. 2012. november 13-án lépett hatályba az 55/2012. (X. 29.) BM-rendelet, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011.

(IX. 6.) BM-rendelet módosításáról. A módosított rendelet pontosítja a lakóépületek menekülésre szolgáló közlekedőin történő tárolásra vonatkozó előírásokat: a lakórendeltetésű épületek, épületrészek területén a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban a padló felületének legfeljebb 15 százalékáig helyezhetők el növények úgy, hogy a menekülési útvonalra a legkisebb szabad szélesség1,10 métermaradjon.

 

A díszfüveknek télen gúzsba kötve jó
A díszfüveknek télen gúzsba kötve jó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.