Naprendszer a plafonon

„Ha majd gyerekem születik, szeretném, ha a szobája plafonján a naprendszer lenne” – közölte annak idején egy gimnáziumi évfolyamtárs Böröcz Petrával (képünkön), és ezen mindketten jót nevettek. Aztán, immár felnőtt férfiként, felhívta Petrát, akiről tudta, hogy kiskora óta szenvedélye a rajzolás: „Útban a gyerek, jöhet a naprendszer!”

Boldogan odavarázsolta Petra a bolygókat és az égboltot a plafonra, persze nem a világűr sötét színeiben, hanem a babaszoba vidámságához alkalmazkodva. Mindig fontosnak tartotta, hogy a szülőknek is közük legyen a gyerekszoba dekorációjához, hiszen ők mondanak majd meséket róla.

– Biztos, hogy az a srác úgy tud beszélni a naprendszerről a kisfiának, mint senki más – véli a fiatal képzőművész. A naprendszernél jóval földhöz ragadtabb dolgokkal foglalkozott korábban Böröcz Petra, aki a Közgazdaságtudományi Egyetemen végzett, és gazdasági újságíróként kereste a kenyerét. Legutóbb éppen a Népszabadságnál dolgozott, három éven át – utána vett egy mély levegőt, és 2008-ban fejest ugrott az ismeretlenbe. Azaz dehogy az ismeretlenbe: a rajzolás mindig is az ő világa volt, ahová addig csak a szabadidejében látogatott.

– Tépelődtem már egy ideje, megoldásokat kerestem. Legbelül azért tudtam, hogy mit szeretnék csinálni – vallja be Petra. Miért nem felvételizik a Képzőművészeti Egyetemre? – kérdezték tőle, amikor elment egy rajzszakkörbe. Felvételizett, felvették. Minden energiát, amit korábban az újságírás emésztett fel, az alkotásra fordított. Örömmel tette, hát persze, noha gyorsan pontosít: valójában belső kényszer hajtotta.

Az ismerősei közül egyre többeknek született gyermeke, és néha arra kérték Böröcz Petrát: fessen valamit a gyermekszobában! Baráti szívességként indult tehát a dolog, de idővel szaporodtak a kérések és a szobadekorációk is – ma már bárki rendelhet fal-, bútor- vagy éppen ajtófestést. Mint a 33 éves grafikus megjegyzi, festeni gyakorlatilag mindenre lehet.

– Igyekszem olyat kitalálni, ami idomul a gyermekhez és a szülőkhöz is. Elmegyek megnézni a szobát, beszélgetek a megrendelőkkel, és körbenézek a lakásban is: milyen az ízlésük, milyen tárgyakkal veszik körül magukat – avat be a kulisszatitkokba Petra. Akkor működik jól az egész, ha az általa kitalált vizuális világhoz a szülő is megtalálja a kulcsot: így tud róla mesélni a gyermekének is.

Díszítette már iroda és kávézó falait is, és egy barátnője nappaliját is kidekorálta. Ez utóbbi munkát megkönnyítette, hogy jól ismerték egymást; szavak nélkül is pontosan tudták, milyen minták illenek a falra. Gyerekekkel kommunikálni nagyon szeret. Szívesen illusztrálna gyermekkönyveket is, hogy a rajzokkal ne csak a szoba négy falán belül (pontosabban: falán) tudjon beszélgetni velük. – Rendkívül hálás dolog gyerekeknek, illetve gyerekekkel dolgozni. Az ő visszajelzésük mindig őszinte, és ha tetszik nekik valami, az örömük rengeteg energiát ad – magyarázza.

Alkotni természetesen magának és felnőtteknek is szokott Petra, elsősorban (egyedi és sokszorosított) grafikákat készít. Akárcsak a gyerekszobákban, itt is egyedi világot alakít ki, benne például tájelemekkel: a tájból kiindulva fogalmaz meg elvont vizuális tartalmakat. Emberábrázolásai pedig szorosan összefonódnak a tánccal, amely szintén a szenvedélyei közé tartozik. A képein megidézett mozdulatokat gyakran a tánc, a színpad univerzumában keresi. Böröcz Petra már biztosan megtalálta a saját világát. Most másokat is odavár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.