A szadomazo 50 árnyalata

Ma már nem kell ezt titokban művelni: leáldozott Lady Chatterley-nek és szeretőjének, a kertésznek. S Bovaryné Rodolphe Boulanger-jára sincs igazán szükség. Harmadik szereplő, szerelmi háromszög? Kuka. Itt van nekünk erre a nyárra Uralkodó Chris és Alávetett Ana, egy páratlan könyvsiker két főhőse, akik egy interjú apropóján találkoznak – merő véletlenségből –, majd egymás szadomazo partnerei lesznek. Mégpedig szinte közkívánatra: a nemrég magyarul is megjelent A szürke ötven árnyalata Stephenie Meyer Alkonyatának fan-fiction változatából (rajongói továbbgondolásából) született, egy brit tévés, az Erika Leonard, azaz E. L. James írói álnéven ismertté vált női szerző tollából. Ezt olvassák ma a világ strandjain: az „Árnyalat-trilógia” kezdetének szánt kötet átlépte a harmincmilliós eladott példányszámot; kétharmadát az Egyesült Államokban kapkodták el. A könyvszakmát főleg a szélsebességgel jött siker kápráztatja el: a heti egymillió eladott példánnyal ezt tartják a felnőttirodalom mindenkori legsikeresebb művének.

Vannak persze, akik már a „mű” kifejezést is megkérdőjelezik. A fetisizmusból magának is részt követelő A szürke ötven árnyalata – a regény egy motívumából kiindulva szürke nyakkendős díszkötésben is kapható, és volt, ahol ez meg is csappantotta a nyakkendőkészleteket – rendkívül ellentmondásos fogadtatásra talált. Eleve ne gondoljunk nagyon bonyolult műre: Alávetett Ana, a 21 éves, seattle-i angol szakos egyetemista vagy oldalak tucatjain át lelkizik, majd pedig – a nála hat évvel idősebb, jóképű és dúsgazdag – Uralkodó Chrisszel folytatott szexuális kapcsolatának leírását osztja meg. – Az egyetlen szadomazo élményt az jelenti, hogy végigolvassuk ezt a hatszáz, rosszul megírt és halálosan unalmas oldalt – borong a Die Zeit a németül Geheimes Verlangen (Titkos vágyak) címmel megjelent mű fölött. Mégis, valamiért a németek is szétkapkodtak a polcokról több mint félmillió példányt, pedig csak két hete jelent meg náluk.

A nagy kérdés, hogy miért. Az egyszerű válasz alighanem egy szóban megadható: szex. Egy kicsit részletesebben: angol rövidítéssel BDSM, magyarul: „kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség, szadizmus-mazochizmus”. James szexjelenetei nem esetlegesek, hanem a cselekmény leglényegét alkotják, a konfliktus magját, a kulcsot az egyik főszereplőhöz, talán mindkettőhöz. – Ez szexkönyv, nem pusztán olyan könyv, amiben a szex szerepel – írja a londoni The Guardian kritikusa. És ez érdekli az embereket. Drew Pinsky, Amerika celeb pszichiátere azzal hagyta rá a könyv elképesztő sikerét vitapartnerére egy tévéműsorban, hogy ugyan A szürke ötven árnyalata szörnyen van megírva, de ha előmozdítja a nők nemi életét a mindennapokban, ám legyen. Mert azért ez női könyv – ehhez elég pár tucat lapot elolvasni.

Előmozdította éppenséggel E. L. James életét is, csak éppen máshogy.

– Annyiban megváltozott, hogy már nem dolgozom a tévének, és sokkal többet utazom. Nagyon-nagyon meglepett a könyv sikere és fogadtatása. Úgy érzem, időre van szükségem ahhoz, hogy egyáltalán elhiggyem – nyilatkozta lapunknak a férjével és tinédzser fiaival Londonban élő szerző, aki kiadója segítségével, írásban állt a Népszabadság rendelkezésére. A Time amerikai hírmagazin szerint ma a világ száz legbefolyásosabb személyisége közé sorolt E. L. James – aki épp annyi éves, mint két főhőse összesen – azt állítja: bár olvasóinak zömét „mindenfajta korú és hátterű” nők teszik ki, nemcsak a szebbik nem képviselői írnak neki leveleket. Férfiak is elismerésüket fejezik ki. Kapott egy „csodás e-mailt” egy 26 éves amerikai katonától, akinek nagyon tetszett a sztori, illetve egy hetvenéves férfi olvasójától, aki azt köszönte meg: emlékeztette rá, milyen szerelembe esni. – Az emberek mindig is szerették a fantáziálást, a tündérmeséktől egészen a modernekig, mint az enyém is. Mindenki szeret „átszökni” egy másik világba, az anyagi helyzetétől függetlenül – tette hozzá. Az eredetileg tanárnőnek készült James a tényleges szadomazo világ egy domináns és két alávetett (szub) képviselőjével is konzultált regénye megírásakor.

Ennek az egésznek, úgy tűnik, soha nem lesz vége. Nemcsak a trilógia további két kötete jön, de filmen dolgoznak a Social Network – A közösségi háló (a „Facebook-mozi”) producerei. Van olyan kiadó is, amelyik nagy angol klasszikusok, Az üvöltő szelek, A büszkeség és balítélet vagy éppen a Sherlock Holmes erotikusra továbbdolgozott változatával jelentkezik. Igen, a híres detektív és segédje, Dr. Watson intim kapcsolatra lépnek. Erre van szükségünk. Vagy ezt érdemeljük.

Szerzői álneve: E. L. James
Szerzői álneve: E. L. James
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.