Ott, ahol a hatos megáll

A felvételi értesítők után minden nyáron megélénkül az egyetemi városokban az ingatlanpiac. Az ingatlanközvetítők szeretik e speciális ügyfeleket, konkrétan a felvételt nyert diákok szüleit, mert sok érdeklődővel ellentétben ők gyorsan döntenek. Kénytelenek. Augusztusban, legkésőbb szeptember elején ugyanis a megvásárolt, vagy bérbe vett lakást beköltözhető állapotban birtokba kell venniük a diákoknak.

Vásárolni vagy bérelni? –mindig ez az első kérdés, amit a családi kupaktanácsnak el kell döntenie, amennyiben egyáltalán szóba jöhet az első variáció, azaz a vétel. Az egyetemre, főiskolára készülő diákok szülei tipikus ügyfélkört testesítenek meg, Budapestre jellemzően tízmillió forint körüli áron megvásárolható lakásokért érkeznek. Mint Lőrincz István, a CDC Ingatlan közvetítője szerint ez egy létező árkategória a piacon, de jobbára helyhez kötött. Akik ugyanis a műszaki egyetem, vagyis a XI. kerület belső részén keresnek tízmillióért másfél-kétszobás lakást, nem fognak találni. Azon a környéken ugyanis a kislakások ára a válság ellenére is tartja magát, ráadásul egy markáns tulajdonosi kör rendezkedett be a biztos keresletet jelentő diákbérlőkre az elmúlt évtizedekben arrafelé.

Ugyancsak szinte reménytelen tízmillió forintért megvehető nem udvari, nem földszinti, nem sötét lakást találni a VI. és VII. kerületben, és az egyetemek közvetlen vonzáskörzetének számító ferencvárosi rehabilitált területen. Az elvarázsolt, a budapesti lakáspiacot nem ismerő, ezért irreális elképzelésekkel jelentkező vidéki vevők látva a realitásokat, vagyis a fővárosi egyetemek környéki lakás árakat, kétféleképpen dönthetnek: vagy a bérbeadó lakások körében keresgélnek tovább, vagy néhány metrómegállóval távolabb mennek az eredetileg kiszemelt területtől. A leendő ifjú bérlők, vagy lakástulajdonosok számára a Nagykörút az a vízválasztó, amitől nem szívesen távolodnak el, hiszen ők számításba veszik azt is, hogy nemcsak az egyetemi előadásokra fognak bejárni, hanem egyéb programokra is. A Nagykörúton éjjel-nappal közlekedő villamos meg gyakorlatilag teljes szabadságot, és a taxiköltség megtakarítását jelenti a fiataloknak.

A bérleti díjak a diákok által legkeresettebb ingatlantípusok körében – ami a két, külön bejáratú szobás lakást jelenti – 50-60 ezer forintnál kezdődnek, pontosabban ott nagyjából meg is állnak, mert a bérlők többsége 25-30 ezer forintnál többet nem tud fizetni. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a diákok sosem járnak egyedül: van, aki a csoporttársaival, van, aki a párjával keres albérletet, nagyon kevesen vannak, akik egyedül bérelnek ingatlant. A közös lakásbérlés révén az albérlet ára nem sokkal, legfeljebb az egy főre eső rezsivel több mint a kollégiumi díj, emiatt életképes ez a részpiac.

A főbérlővel terhelt lakásokat nem keresik, és nem is kínálják, elvétve fordul elő, hogy egy idős tulajdonos 15-20 ezer forintért diákbérlőt keres a kisszobába. Kiadhatatlanok a kiszuperált bútorokkal telezsúfolt lakások is, a diákok a tiszta, egyszerű, praktikusan berendezett, barátságos lakásokat szeretik. Mint az ingatlanközvetítő mondja: a lakást kereső bérlők úgy nézik az ajánlatokat, mintha szállodába mennének. Működő, lakható ideiglenes otthont keresnek.

50EZER

JELLEMZŐEN 50 ezer forint az a minimális díj, amennyiért egy kis lakást lehet bérelni az egyetemek vonzáskörzetében Budapesten.

A bérlővadászat már elkezdő
A bérlővadászat már elkezdő FOTÓ: KOVÁCS BENCE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.