5 perc Kylie-val

Gondolták volna, hogy Kylie Minogue, Jennifer Anniston vagy Leonardo DiCaprio bulvársztorija remek angolnyelv-lecke lehet? Az 5perc Angol című magazint kiadó Szalai Nóra férjével, Tóth Péterrel együtt hozta létre 1999-ben a Millennium Idegennyelvi Központot, pár évvel később pedig az 5 perc angol című internetes hírlevelet. Ma már naponta 140 ezer címre küldik ki online tananyagaikat.

A levelezőlistát kezdetben azért állították össze, mert Nórának szokásává vált a nyelviskolában leadott anyagot utólag írásban összefoglalni, néhány érdekességgel, hasznos kifejezéssel megspékelve. Eleinte csak hetente háromszor, 4-5 ezer példányban küldték szét a rövid, karikatúrás nyelvleckéket. Ezzel párhuzamosan az iskolában kezdett a körmükre égni a munka. – Voltak periódusok, amikor hetvenen tanítottak nálunk egyszerre, köztük hét évig a későbbi Megasztár-győztes Király Viktor – meséli Szalai. Négy évvel ezelőtt hatalmas megbízással találta meg őket az egyik hazai óriásvállalat, online tananyagot kellett kidolgozniuk a cég munkatársainak. Nóra és Péter fél évre bezárkózott a lakásukba, és a végén letettek az asztalra egy hatezer oldalas interaktív, videós „e-learning” anyagot. Közben rájöttek, hogy valójában ezzel, az internetes nyelvoktatással szeretnének foglalkozni. Ráadásul ugyanazzal a szemlélettel folytatnák a tanítást, ahogyan a Millenniumban elkezdték – személyre szabottan. Megértették: akit a labdarúgás érdekel, arra százszor jobban ragad az angol, ha focis témákkal tanítják neki.

Ezzel persze még nem adott magyarázatot az ELTE-n végzett nyelvész arra: hogyan tudnak az összes tudásszintű olvasónak egyszerre megfelelni. Bár többször fontolgatták, hogy szintekre bontják a tananyagot, végül mégis az egységes hírlevélnél maradtak. – A tévéhíradó bemondója sem mondja el a tudósításokat alapfokon meg újrakezdő szinten. Azoknak, akik jól ismernek egy nyelvtani részt, sosem árt az ismétlés, az anyagrészekhez tartozó cikkek, zeneszámok, videók pedig folyamatosan frissülnek. Az 5perc Angol című honlap és a ma már naponta 140 ezer e-mail címre kiküldött angolleckék sikere nagyrészt a humorban rejlik. – Mindig is úgy gondoltam, hogy szórakozva tanulni hatékonyabb – magyarázza a saját kiadót is alapító Szalai, aki egyik könyvét az igeidőket átismétlőknek, másik kötetét a kezdőknek és újrakezdőknek címezte. Havi magazint is megjelentetnek, amelyben bulvársztorikat böngészve lehet elsajátítani az anglicizmusokat. Mégpedig úgy, hogy ehhez a kétkötetes Országh-szótárt sem kell folyton hurcolni. A cikkek alatt ott az angol–magyar szószedet, egyes tudósításoknál pedig kis fülhallgató jelzi, hogy az 5perc Angol honlapon meg is lehet hallgatni azokat. Szalaiék nem maguk olvassák fel ezeket a magazinsztorikat, hanem anyanyelvű profit kértek fel. Így a hanganyagokat a brit The Superstation Orkney kereskedelmi rádió egyik műsorvezetője küldi át e-mailben. Ő szavalta el két éve a nagy visszhangot kiváltott National Songot is, vagyis Petőfi Sándor angolra fordított Nemzeti dalát, amelyet internetes megjelenése után több iskola akart azonnal kölcsönkérni, „ünnepségi felhasználásra”.

A napi 5 perc angol-módszer jó néhány ismert, hazai személyiségnek is megérte azok közül, akik kezdtek megbarátkozni „idegennyelvi tehetségtelenségük” lesújtó tényével. A popzenész Dobrády Ákos állítólag bemutatkozni is alig tudott, amikor Szalaiékhoz került. Miután angliai kurzusra küldték, lelkesedésében éjszakánként is felhívta őket, hogy elmesélje szigetországi élményeit. Mostanra Nóra szerint letehetné a felsőfokú nyelvvizsgát. Virtuális iskolapadjukban ült Jáksó László műsorvezető és az olimpiai bajnok vízilabdás, Csapó Gábor. Sőt, egyik reggeli telefonos bejelentkezésekor még a Boros–Bochkor rádiós műsorvezető páros állandó vendége, Márta néni is az 5perc angol-hírlevélből olvasott föl. Ezen sincs mit csodálkozni, mondja Szalai Nóra. Tanítványaik között egyre több a nyugdíjas, akik szeretnének elcsevegni a külföldön született unokákkal.

Szalai Nóra
Szalai Nóra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.