Klipre festett testek

Egyesek azt állítják, ő az új Peter Gabriel. Mások a hangját Stinghez hasonlítják, és a The Police együttes hőskorát emlegetik. Egy azonban biztos: az ausztrál-flamand dalszerző-énekes Gotye (ejtsd: Gotiéj) zenéjére tavasz óta világszerte kíváncsiak. Pedig már tíz éve a pályán van.

Korábban csak a hazájában, Ausztráliában ismerték az idén harminckét éves előadót, polgári nevén Wouter „Wally” De Beckert (képünkön). A legújabb, sorban a harmadik albumának egyik slágere azonban meghozta számára a sikert. 

Somebody That I Used To Know című számában a belga felmenőkkel rendelkező Gotye egy szakítás történetéről énekel, melyben az exbarátnő szerepét a „szomszédból”, vagyis Új-Zélandról érkezett huszonkét éves énekesnő, Kimbra Johnson alakítja. A duett érdekessége, hogy míg az első felében csak a férfi szemszögéből ismerhetjükmeg a szakítás sztoriját, a második részben már a nő is elénekli az őt ért sérelmeket. És hogy kinek van kettejük közül igaza, azt Gotye a hallgatóra bízza.

A Somebody sikere a rendhagyó videoklipjének is köszönhető. Gotye az egyedi vizuális megoldásairól ismert ausztrál Natasha Pincust kérte fel a rendezésre. Pincus szokatlan ötlettel rukkolt elő: Woutert és Kimbrát anyaszült meztelenül egy absztrakt festmény elé állította, majd a két énekes testét festékkel kente be, így azok szinte kaméleon módjára „olvadtak” a háttérbe. A siker nem maradt el: e cikk írásakor a videó már a 230 milliós nézettségi határt is átlépte a YouTube-on, a rajongók pedig sorra készítik saját zenei feldolgozásaikat. Nem beszélve a testfestősmeztelenkedős paródiákról.

A tizenéves Gotye valószínűleg nem is sejtette, hogy túl a harmadik ikszen világ körüli turnéra indul. Wouter Bruges-ben született, majd kétéves korában a szüleivel együtt Ausztráliába költözött. Már tinédzserként is megszállottan érdeklődött a különleges hangszerek iránt, a szülei vettek neki egy használt elektronikus orgonát. – A doboláson kívül sosem tanultam zenét – mesélte a Time Out magazinnak a gimnáziumban már saját bandát alapító előadó. Az igazi változást az jelentette, amikor a tizenéves fiú komoly ajándékot kapott.

Egyik szomszédjuk neki adta elhunyt feleségének bakelitlemez-gyűjteményét. Wouter kíváncsisággal fedezte fel az ismeretlen előadókat, számítógépén pedig hangmintákkal kísérletezett. Idővel elkészítette első lemezét is. A borítókat ekkor még házilag „gyártotta”, maga írta rájuk a dalok listáját és színezte ki őket.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Gotye érzékeny lelkülete már az első albumára is rányomta a bélyegét. A dalok többnyire a magányról, a csalódottságról és a beteljesületlen szerelmekről szóltak. A második, ugyancsak szomorkás hangulatú lemezt már Belgiumban is kiadták. A harmadik, világsikert hozó korong népszerűsítéséhez már szükség volt pár amerikai sztár és a médiaipar segítségére is.

A hollywoodi színész, Ashton Kutcher és a kaliforniai popénekesnő, Katy Perry a Twitter-oldalán méltatta az akkor még csak szűk körben ismert Somebodyt, továbbá két amerikai tinisorozat, a Glee és a 90210 című széria is „becsempészte” a számot egy-egy epizódjába. Eközben Wouter öttagú együttesével fellépett két televíziós talkshow-ban, a dalát pedig elénekelték az American Idol tehetségkutató műsorban is. A „reklámkampány” bejött: a Somebody április vége óta uralja az amerikai Billboard Hot 100 zenei toplista első helyét, és azóta is elmozdíthatatlan.

A hirtelen jött népszerűséget Wouternek saját bevallása szerint még szoknia kell. Persze akadnak humoros helyzetek is. Egyik brüsszeli koncertje után felbukkant néhány ismeretlen belga rokona. – A színfalak mögött vártak rám, tizenöt ember, akikkel addig még sosem találkoztam – mesélte nevetve a The Huffington Postnak adott interjújában.Wouter az utóbbi időben már az Egyesült Államokban se tud észrevétlenül járni-kelni. Az újdonsült amerikai rajongók lépten-nyomon felismerik, a koncerteken kívülről fújják a dalszövegeit. Kérdés, hogy pár év múlva is együtt énekelnek-e vele. Az lesz az igazi szakítópróba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.