Kapitány bakfis

Egy hajón látta meg a napvilágot Új-Zéland egyik kikötőjében, és élete első négy évét a tengeren töltötte. Hatévesen megkapta az első vitorlás hajóját, amelyet már egyedül vezetett.

A végtelen óceánok határozták meg Laura Dekker sorsát. S bár a tizenhat és fél éves holland lány világcsúcsot állított föl, annyira összeveszett a saját országával, hogy a fedélzetre kitűzött holland zászlót út közben lecserélte új-zélandira.

Laura célba ér St. Maarten szigetén
Laura célba ér St. Maarten szigetén

Így aztán – noha ő lett a világ legfiatalabb embere, aki egyedül körbevitorlázta a Földet – inkább arról beszél mindenki, hogyan csatázott a holland hatóságokkal, amelyek otthon tartották volna. És tényleg: nem az iskolapadban és a családja mellett lenne a helye egy tinédzsernek?

Még a Guinness Rekordok Könyvébe sem kerül be, mert nem hajlandók hitelesíteni a világcsúcsot: ha megtennék, csak még ifjabbak indulnának még veszélyesebb utakra, újabb rekordokra vadászva. Laura Dekker azért valóra váltotta az álmát. 2011 januárjában a karib (Antilla)-tengeri St. Maarten kikötőjéből vitorlázott ki kétárbocos hajójával, és szinte napra pontosan egy évvel később, idén januárban kötött ki ugyanott.

Szomorú, hogy nem Hollandiában fejezheti be a világ körüli utat – írta blogjában Laura. Igen prózai oka van a helyszínválasztásnak: a királyság törvényei nem engedik, hogy tizenhat év alattiak egyedül hajózzanak holland vizeken.

Pedig már egy holland bíróság engedélyével vágott neki az útnak tizenöt és fél évesen. Végül azt szabták feltételül, hogy modernebb navigációs műszerekkel felszerelt, nagyobb hajót használjon, elsősegély-tanfolyamot végezzen el, és speciális levelező tanfolyamon folytassa az iskolát. Ám amikor néhány blogbejegyzésből kiderült, hogy Laura – vitorlázás közben – nem veszi túl komolyan a tanulmányait, újra fellángolt a vita: valóban okos ötlet volt ilyen fiatalon elengedni?

Amúgy is megosztja Hollandiát a vakmerő lány története: az apját, a tengerész Dick Dekkert sokan felelőtlennek és hírnévhajhásznak tartják. (A holland férfi és a német anya, Babs Müller már tíz évvel ezelőtt elváltak.) Annyi biztos, hogy Laurát nem az óvatosságra nevelték. Még a tizennégyet sem töltötte be, amikor egyedül áthajózott Hollandiából Angliába – ahol a helyi hatóságok felszólították az apját, hogy jöjjön érte.

A viharos tengerek mellett a jogi csatákban is elszántan küzd Laura Dekker. Egy bíróság már 2009-ben megakadályozta, hogy tizennégy évesen útnak induljon, 2010-ben pedig a gyámügyi hatóság indított jogi eljárást. Ekkor Laura külföldre szökött. Több hónapos bírósági huzavona kezdődött, amelyről a holland lány azt írta: „még sokáig kísérteni fogja”. A blogjában azt is felvetette, hogy inkább Új-Zélandra költözik – ott született, új-zélandi útlevele is van.

S hogy mennyire veszélyes körbevitorlázni a Földet? Amikor Laura az afrikai partok közelében hajózott, blogbejegyzéseit csak két hét eltolódással tették közzé, hogy a kalózok még véletlenül se tudják, merre jár pontosan. Figyelmeztető példának ott az amerikai Abby Sunderland esete is: amikor tizenhat évesen próbálta megkerülni a Földet, az Indiai-óceánon eltört hajóján az árboc, és alig tudták kimenteni.

A legfiatalabb kalandor – ezt a címet egyelőre senki sem veheti el Laura Dekkertől. Még az ausztrál Jessica Watson sem, aki szintén körbehajózta a világot, de ő érkezésekor kemény fél évvel idősebb volt. Jessica sehol sem kötött ki, holland vetélytársnője viszont egyszerre legfeljebb három hetet töltött a tengeren. Mondhatni, igazán óvatos és jól nevelt lány volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.