Joulupukki nagykövete

Idén először tölti Magyarországon a karácsonyt magyar feleségével Jari Vilén, a Finn Köztársaság magyarországi nagykövete. Közbenjárására Joulupukki, a finn Mikulás pedig idén is ellátogat Magyarországra.

A Lappföldről származó nagykövet negyedik éve szolgál diplomataként Budapesten, és azóta földije, Joulupukki minden évben ellátogat Magyarországra. Nem titkolja: az idei terveiben is szerepel, hogy eljöjjön. A látogatása alatti programok egy részére pedig a nagykövet is el fogja majd kísérni.

Jari Vilén ugyan mindig is városban lakott, ezért nem voltak jellemzők náluk a vidéki ünnepi szokások, mégis követték a hagyományokat, a karácsony igazi családi ünnep volt náluk, előző nap közösen díszítették fel a karácsonyfát. Az utóbbi időben a szentestét öccse családjánál töltötték, a kisgyermekekkel együtt ott várták Joulupukki érkezését. A Mikulás jövetele után este karácsonyi istentiszteletre mentek, az ünnep első napját pedig a szüleinél töltötték.

Finn szokás szerint még a karácsonyt megelőző napokban ellátogattak a temetőbe, ilyenkor gyertyát vittek az elhunytak sírjára.

„Az idei karácsony azért lesz különleges, mert magam is itt töltöm Magyarországon. Feleségem, Éva szüleinél leszünk, és rendhagyó módon a szüleim is ideutaznak Finnországból. Kíváncsi vagyok, hogyan tudjuk majd összeegyeztetni a különböző karácsonyi ételeket és szokásokat.” A nagykövet felesége Gyöngyöspata környékéről származik, így biztosak lehetünk abban, hogy Jari Vilén és szülei többet látnak belőlünk, mint a turistavakító Magyarországot. „Rendkívül sajnálatos az ottani lakosok számára Gyöngyöspata rossz híre, hiszen nagyon rendes, szorgalmas emberek élnek ott, akik tényleg keményen dolgoznak a megélhetésükért. Remélem, a mi látogatásainkkal is hozzá tudunk járulni egy kicsit a magyar vidék felemelkedéséhez. Nagyon szeretem a magyar vidéket, teljesen más hangulata van, mint Finnországban.”

A finn politikus-diplomata nagyköveti megbízatása ugyan jövőre lejár, a családi kapcsolat miatt valószínűleg gyakrabban visszalátogat majd, és nagy érdeklődéssel fogja nyomon követni Magyarország sorsát. Nem titkolt vágya, hogy a későbbiekben hivatalosan is szívesen visszatérne Magyarországra.

Finnországban általában már egy hónappal karácsony előtt hozzálátnak az ünnepi készülődéshez, hogy minden tökéletes legyen. Karácsony előestéjén még Joulupukki érkezése előtt elfogyasztják az ünnepi vacsorát: hagyományosan sonka, rakott krumpli, lazac és rizskása kerül az asztalra. Manapság már a pulyka is feltűnik a finn ünnepi asztalon. A karácsonyt megelőző nap programjához gyakran hozzátartozik az elhunyt hozzátartozók sírjánál tett látogatás is. Régi szokás szerint a finnek az elő est során szaunáznak, a Korvatunturi nevű hegyen, a világ elől elrejtőzve lakó Joulupukki pedig ezt kihasználva ellátogat minden egyes otthonba. A Korvatunturi Finnország északi részén, Lappföldön található, neve finnül Fül-hegyet jelent, mivel a hegy csúcsa fülre emlékeztet. Innen hallgatózik a Mikulás, hogy megtudja, mire vágynak a nagyvilágban élő gyerekek. A Mikulás Finnországban mindig az ajtón át érkezik, és azt kérdezi: „Vannak-e itt jó gyerekek?”, s ezután ajándékot ad mindenkinek, aki év közben rendesen viselkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.