A Governator múzeumba megy

Tizennégy éves volt, amikor egy barátja bemutatta Karl Marnulnak, Ausztria leghíresebb testépítőjének.

– Karl levitt a grazi konditerembe, és megtanított pár gyakorlatot. Onnan fogva mindennap lejártam, bár volt egy kis nehézség: a terem hétvégén zárva volt. Egy éven át minden szombaton és vasárnap be kellett törnöm, hogy edzeni tudjak – mesélte a kezdetekről az egyik leghíresebb élő osztrák, Arnold Schwarzenegger.

A Graz közelében fekvő Thal városkában régóta készültek, hogy földijüknek méltó zarándokhelyet állítsanak, a Schwarzenegger-múzeum a minap nyílt meg a 64 éves egykori Mr. Univerzum szülőházában. A nyomasztóan puritán stájer parasztházból induló karrier állomásainak apró, személyes emlékeitől kezdve a kilencvenes évek elején tomboló Schwarzi-mánia öniróniát sem nélkülöző „kegytárgyaiig” mindent megtalálhat az idelátogató.

Meg lehet nézni a szegényes vaságyat, ahol Arnold boldogtalan gyermekéveinek estéin a világhírnévről álmodozott. Apja, a rigorózus Gustav rendőrfőnökként dolgozott, és fő nevelési elvei az ordítozás-derékszíj-pofon tengelyen mozogtak. Viszonyuk annyira rossz volt, hogy Arnold a temetésére sem ment el.

Ennél jóval vidámabb a kiállítás azon része, amely Schwarzenegger tengerentúli karrierjét mutatja be. A nagyszobában például rögtön egy életnagyságú, fröccsöntött Arnoldba botlik az ember, mely az 1970-es évek közepén már Amerika-szerte ismert izmokat hozza karnyújtásnyi közelségbe. Schwarzenegger szerint a látszat ellenére ez volt pályájának legnehezebb időszaka: – Folyamatosan jártam filmes szereplőválogatásokra, de amikor meghallották a borzasztóan erős német akcentusomat, és ránéztek az izmaimra, a legtöbb rendező csak annyit bírt kinyögni, hogy „Maga… maga olyan fura. Ne akarjon színész lenni.” Schwarzenegger nem adta fel, és néhány kisebb szerep után ő alakíthatta Conant, Hollywood leghíresebb barbárját. A filmben használt kard pedig kézzelfogható ellenérv arra, hogy Közép-Európából lehetetlen elérni a világhírt.

Filmes karrierjének legnagyobb sikere, a Terminátor 2 után kezdett aktívan foglalkozni a politikával a Kennedy-klánba benősült, de éppen válófélben lévő akcióhős. Az eleinte körbemosolygott stájer kolosszus pedig ismét megmutatta, hogy számára nincs lehetetlen, és republikánusként, a néhai Ronald Reagan útját követve büszkén huppant bele Kalifornia szövetségi állam kormányzói székébe. A különleges bútordarabba a múzeumba jegyet váltók is beleülhetnek – néhány pillanatra „Governatorrá”, azaz a kormányzó (angolul Governor) és a Terminátor sajátos keverékévé változva.

Az Ausztriába ritkán hazatérő Schwarzenegger ott volt a thali megnyitón. Elhozta magával nagyobbik fiát, Patricket, sőt a sztár tiszteletére eljött Werner Faymann osztrák kancellár. Az amerikai álom beteljesítője beszédet is tartott szépszámú rajongója előtt: – Mindig legyetek éhesek a sikerre! Az akadályok pedig azért vannak, hogy legyőzzük, félrelökjük őket.

Mint egy álmos vasárnap reggelen a grazi konditerem bezárt ajtaját.

Mr. Univerzum bronzban és élőben
Mr. Univerzum bronzban és élőben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.