Hideg nyalat

A Vári cukrászdában kapható egyebek mellett fűszeres-arab kávés, csipkebogyós, rózsalekváros, rebarbarás és céklás fagyi.

Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak... vagy nem járnak, ezt e sorok írásakor még nem tudhatjuk. Az idézett versrészlet első megállapítása azonban kétségtelenül igaz, a nyárnak tényleg vége van, sajnáljuk is, mert van mire emlékeznünk: Princeés Sting-koncerttől, a Városligeti-tavon rendezett szoborkiállításig, a Szépművészetiben rendezett Nyolcak-tárlattól a Liszt Ferencemlékév néhány eseményéig, felidézhetünk fesztiválokat, kulturális programsorozatokat, miegymást.

De mi most a Vári cukrászdát idézzük föl, melybe valamelyik agypuhító nyári napon véletlenül botlottunk a XVI. kerületi Szlovák úton, és ahol nem győztük kapkodni a fejünket a különféle (cukrászati versenyeken díjazott) fagylaltremekek láttán. A cukrászdában egyebek mellett kapható fűszeres-arab kávés, csipkebogyós, rózsalekváros és rebarbarás fagyi, de olyan is, amelyet virággal, tokaji aszúval ízesítettek, netán céklával vagy szilvapálinkával. Mondjuk ki, na: a Vári ötletmestere a fagylaltkészítés Paganinije, bizonyára büszke lenne rá Francesco Procopio, aki annak idején (bár a termék elődjét már a görögök és a rómaiak is ismerték) 1686-ban alapított kávéházában először árult fagylaltot.

Amint azt a Hideg nyalat és spanyol tekercs címmel rendezett fagylalttörténeti kiállításon is megtudhatjuk. A győri Xantus János Múzeum a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum anyagából állította össze tárlatát, amely a fagylalt, a jégkrém és a parfé történetét mutatja be. Mesél az első fagylaltszerű, jégbe hűtött gyümölcsszörpről, amelyet több ezer évvel ezelőtt, Kínában készítettek, hogy aztán ez a perzsák és az arabok segítségével eljusson a Földközi-tenger melletti országokba.

Mesél Hippokratészről, aki egyenesen gyógyszerként ajánlotta az ősfagyit, a már említett Francesco Procopioról, aki elsőként árusította, a XIX. század előkelőségeiről, akik előszeretettel fogyasztották, és mesél arról is, hogyan lett később tömegcikké a hideg édesség. Szóval sok mindent megtudhatunk a fagyiról, de már csak néhány napig, különben is: rövidesen szükségtelen lesz a hideget kiállításokon megidézni, itt lesz az hamarosan. Addig meg éljen Bagaméri, aki, mint tudjuk, a fagylaltját maga méri.

INFÓ

HIDEG NYALAT ÉS SPANYOL TEKERCS, Xantus János Múzeum, Győr, október 2-ig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.