Hány testet rejthet még a föld a csepeli erdőben?

A rendőrségre már hónapokkal ezelőtt eljutottak olyan hírek, miszerint a Csepel-sziget északi részén egy döntően hajléktalanokból szerveződött kolónia tagjai súlyos bűncselekményekkel, elsősorban rablásokkal, de egyes konkrét bizonyítékokkal alá nem támasztott információk szerint brutális gyilkosságokkal is összefüggésbe hozhatók – mondta Csizner Zoltán ezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatója szombati rendkívüli sajtótájékoztatóján.

E kolónia három tagját április 14-én elfogták, mivel a rendőrség adatai szerint közértekben és vendéglátóhelyeken követtek el fegyveres rablásokat, jelenleg is előzetes letartóztatásban várják, hogy ügyükben a BRFK befejezze az eljárást.

Két hete áttörést hozott az ügyben, hogy augusztus 3-án, egy 31 éves erdélyi fiatalembernek (akitől erőszakkal elvették a bankkártyáját, majd nyakig a földbe ásva sorsára hagyták) sikerült kiszabadulnia a banda karmai közül és értesíteni a rendőrséget. A tőle kapott személyleírás alapján a rendőrség – miként arról a szombati Népszabadság is beszámolt – másnap, azaz augusztus 4-én őrizetbe vett egy magát macedónnak mondó férfit, majd egy hajléktalan magyar házaspárt is.

A macedón férfi végül csütörtökön beismerő vallomást tett (bár információink szerint a gyilkosságokat nem vállalta magára) és megmutatta a rendőröknek azt a helyet, ahol négy áldozatukat korábban eltemették. Temetőjük annak az emberi tartózkodásra alig alkalmas, limlommal és szeméttel körbevett kalyibának a közelében volt, ahol a macedón férfi bűntársaiként őrizetbe vett hajléktalan házaspár élt.

Az NNI igazgatója megerősítette, a rendőrség a macedón férfit tekinti a banda irányítójának. Hogy pontosan kiről is van szó, még nem tudni. Kihallgatásán macedónnak mondta magát, ám ezt semmiféle hivatalos irattal nem tudta igazolni. Lapunk információi szerint a férfi azt mondta a rendőröknek, hogy Alexander Mencevnek hívják, 39 éves és macedón származású. A rendőrök ezt kétkedéssel fogadták, mert tökéletesen beszél magyarul.

Csizner Zoltán tájékoztatása szerint az áldozatokról még semmit nem tudnak, azonosításukhoz – a holttestek állapota miatt – orvos szakértők segítségére lesz szükség. Mint fogalmazott: a társadalom peremén saját kegyetlen törvényeik szerint élő hajléktalan kolónia tagjai eddig nem működtek együtt a rendőrséggel. Nem jelentik be, ha valaki eltűnik a környezetükből, így még az is előfordulhat, hogy egyes áldozatokat egyáltalán nem sikerül majd azonosítani. Annak ellenére sem, hogy nem zárható ki, az áldozatok között lehetnek közülük valók is. Ők a nyomozás tapasztalatai szerint saját törvényeik szerint intézik az ügyeiket. Sem akkor nem fordulnak a hatóságokhoz, ha az ő sérelmükre követnek el bűncselekményeket, sem akkor, ha tudomásukra jut, hogy a köreikből valaki embert öl vagy rablónak áll.

Csizner leszögezte, még sok a megválaszolatlan kérdés az ügyben, annyi azonban bizonyos, hogy a gyilkosságok egyértelműen a Csepel-sziget északi csücskén tanyázó kolóniához köthetők.

A Népszabadság információja szerint a rendőrség a következő napokban sorra kikérdezi a környéken élő hajléktalanokat, és speciális technikai eszközökkel és holttestkereső kutyákkal is átkutatja a környéket, mert nem zárható ki – bár erre utaló konkrét információt nem kaptak –, hogy további áldozatok lehetnek.

A hajléktalan rablógyilkosbanda hat tagja előzetesben várja a várhatóan hónapokig eltartó eljárás befejezését. Nem zárható azonban ki, hogy a gyanúsítottak és a terhükre róható bűncselekmények száma a nyomozás előrehaladtával esetleg még tovább nőhet.

Nem a Csepel-szigeti az egyetlen elhagyatott, erdős-bozótos terület, ahol a különböző okokból a társadalom peremére szorult hajléktalanok – törvényen kívüliként – bádogvárosokban, sátortáborokban élnek. Lapunk online kiadásának olvasói elsőként Miskolcot, a Lyukó-völgyet említették példaként, ahol – mint írták – rengetegen élnek bejelentés nélkül, olykor eltűnnek egyesek, de senki nem tudja, hogy később mi lesz velük, élnek vagy halnak egyáltalán.

Orbán Viktor miniszterelnök még pénteken utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a rendőrség tartson átfogó ellenőrzéseket azokon a területeken, amelyeken nagy számban élnek hajléktalanok. Úgy tudjuk, hogy a razziasorozat már ma megkezdődik, s egyes területeken földbe temetett holttestek, illetve drog felkutatására kiképzett kutyákat is bevet majd a rendőrség.

A rendőrség sorra kikérdezi a környéken élő hajléktalanokat, és speciális technikai eszközökkel és holttestkereső kutyákkal is átkutatja a környéket, mert nem zárható ki, hogy további áldozatok lehetnek
A rendőrség sorra kikérdezi a környéken élő hajléktalanokat, és speciális technikai eszközökkel és holttestkereső kutyákkal is átkutatja a környéket, mert nem zárható ki, hogy további áldozatok lehetnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.