Száraz fal

Jellegzetesen tavaszi probléma a hideg évszakban átnedvesedett, dohos, penészes falak és sarkok javítása. Ilyenkor napvilágra kerülnek a hőhidak és a különösen érzékeny, levegőtől és fénytől elzárt falszakaszok. Ne hagyjuk annyiban a problémát.

A kiszáradni, kiszellőzni képtelen falszakaszok mellett megjelenhet a penészedés, a salétromosodás. Az is a nedvességet jelzi, amikor minden előjel nélkül ledobja a fal az egyébként épnek tűnő vakolatot. A téli hideg és pára, a szellőztetés hiánya különösen előhozza a hibákat, a meleg évszak pedig a legjobb idő ezeket orvosolni.

Háznál ellenőrizzük a külső falakat is: előfordulhat, hogy a vizesedés oka egy eltömődött ereszcsatorna vagy a csapódó esőnek kitett lábazat. A vizesedés, nedvesedés oka lehet szivárgó, elfagyott vízvezeték is. Ha a fal rossz szerkezeti vagy technológiai megoldás miatt oldalirányból nedvesedik, a nyomásos injektálás lehet célravezető. Ennek során kompresszorral vegyszert juttatnak a falba. Alulról felszívott nedvesség esetén a lemezbeültetés a megoldás – pneumatikus prés segítségével acéllemezt tolnak a falba, ami elállja a talajból hajszálcsövesen felfelé törekvő nedvesség útját. A régi épületekben és az új nyílászárókkal túlzottan leszigetelt lakásokban egyaránt gondot okoz a penészképződés, mert túl magas a benti páratartalom. Minden emberi tevékenység páratermeléssel jár: lélegzünk, főzünk, mosunk, mosogatunk, fürdünk, teregetünk. A lakás természetes szellőzését régen megoldotta a meszelt fal, a tégla és a vályog, ami szinte felszívta a párát. A belső tüzelésű kályhák az égéshez beszívott oxigénnel az elhasznált levegőt is eltávolították és nyomáskülönbséggel szellőzést biztosítottak – a rosszul záródó ablakoknak ez volt az áldásos haszna. A központi fűtés, a lakáson kívül működő kazánház, a légmentesen záródó ajtók-ablakok megjelenése óta viszont a gyakran légmentesen szigetelt falak nem tudnak lélegezni a sok helyütt használt műgyantás nemes vakolatok, a nem mindig jó minőségű tapéták és a beépített szekrénysorok alatt. Ilyenkor feltétlenül szükséges az ablakok fölé utólagosan beszerelhető résszellőző. Érdemes a levegő páratartalmát párátlanítóval 50-55%-on tartani, így nem képes kialakulni a penész.

ELSŐSEGÉLY

A kiterjedt penészfoltokat tavasszal érdemes kezelni és okukat megszüntetni. Ha a kezelendő felület glettelést is igényel, akkor műgyanta- vagy cementkötésű anyagot használjunk. A gombaölő és penészgátló festékek vegyszerboltban és építőanyag-kereskedésben szerezhetők be. A penészfoltok levakarása, a felület újrafestése csak tüneti kezelés, a baj orvoslásához a hideg falfelületek hőszigetelésére is szükség van, amire több lehetőség közül választhatunk. Előszobába a célnak leginkább a lambéria felel meg, ami alá 5 mm vastag, alufóliás polifoam szigetelőlemezt rögzítsünk fóliás oldalával a falra. A lambériát e réteg elé szereljük fel. Kitűnő hőszigetelő az olyan parafa, amit a tapétához hasonlóan lehet közvetlenül a falra felragasztani. A tekercsben kapható 2,5-3 mm-es réteg bőségesen elegendő arra, hogy hideg felület ne alakulhasson ki. Egy bejárati ajtó körül véglegesen megszűnik a páralecsapódás és az ezzel járó penészfoltok sem jelentkeznek, ha azt pontosan összeillesztett, gondosan ragasztott parafa burkolattal látjuk el. Lehetőség szerint a mennyezetre is engedjünk keskeny csíkot a burkolatból. A parafához csak speciális ragasztót lehet használni, a tapétaragasztó alkalmatlan erre a célra. Ha a helyiség méretei lehetővé teszik, a gipszkarton borítás nyújthat végleges megoldást. A gipszkartonnal nemcsak hőszigeteljük a falat, hanem a hangszigetelése is javul, és az esetleges egyenetlenségi hibák is eltakarhatók. A gipszkarton lemezeket ragasztással vagy párnafára csavarozással lehet a falra erősíteni.Mindkét esetben törekedjünk arra, hogy a fal és a lemezek között kis légrés keletkezzen. A ragasztóanyagot a lemezek középső részénél foltokban kenjük a falra, a hosszanti éleknél pedig sávokban. A lapokat azonnal illesszük a helyükre. Jobb eredményt érhetünk el, ha a gipszkarton burkolólapokat előzőleg a falra erősített osztólécekre csavarozzuk. A közökbe helyezzünk kőzetgyapot szigetelőanyagot, s csak azután borítsuk be a felületet. A rögzítéséhez csak galvanizált csavarokat használjunk, nehogy a nedvességtől átrozsdálljanak, mert a rozsdafoltok átütnek a festéken is. A lapok illesztéseit bandázsolással, gletteléssel és csiszolással hozzuk szintbe. A felület ezután festhető, tapétázható, csempézhető, és egészen biztosan nem fog többé penészedni még akkor sem, ha tartósan éri nedvesség.

PÁRÁTLANÍTÓGÉPEK

Ezek a mobil készülékek optimális páratartalmat biztosítanak a lakásban. A párátlanító használatával mind a penészgomba, mind a fal ki tud száradni. Alkalmasak a pincék szárítására, a dohszag eltüntetésére, és a kiteregetett ruha száradási ideje is jócskán lecsökken tőle. A festés száradását is fel lehet gyorsítani velük. Adott célra érdemes bérelni is párátlanító készüléket – napi 1000–8000 Ft között kölcsönözhetők, és a teljesítményük is jóval nagyobb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.