Ki a kicsit nem becsüli

Csíktelek egy napsütötte délnyugati domboldalon. Áram és víz van, gáz és csatorna nincs. 12×100 méter, 10% lejtés, csekély 3% beépíthetőség, 3,5 méteres építménymagasság. Ezekkel az adottságokkal gazdálkodott az építész házaspár saját családi házuk tervezésénél. A bontott építőanyagok használata, a takarékos térszervezés, a fenntarthatóság és energiatudatos szemlélet mellett a komplex építészeti koncepció nyerte el a tavalyi Év Háza pályázat zsűrijének a tetszését. A kicsi, de erős potenciállal bíró épület a család bővülésével két ütemben bővíthető: a mostani pergola fölé húzott tetőtér, majd az így létrejövő fedett terasz beépítésével. Később mindezek akár vissza is bonthatók.

Érdekes megoldás a kívül egy, belül két sorban rakott bontott tégla falazat közötti, újrahasznosított újságpapírból készült befúvásos cellulózszigetelés. Az alacsony rezsit háromrétegű ablakok, egy 7 kW-os, számítógépes vezérlésű pelletkályha és a tudatosan tervezett benapozás és árnyékolás biztosítja.

A következő években a közfelfogás és remélhetőleg a közízlés is mindenképpen a visszafogottság és a környezettudatosság építészeti megoldásainak ad majd teret.

Hogy kicsiben is lehet érdekesen gondolkodni, arra Gary Chang építész saját hongkongi lakása az apró, de szembetűnő példa. 12. oldal

Bártfai-Szabó Gábor és Bártfai-Szabó Orsolya családi háza, Budakeszi-Makkosmária
Bártfai-Szabó Gábor ésBártfai-Szabó Orsolya családi háza, Budakeszi-Makkosmária
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.