Jelenteni kell a főnöknek, ha lelőttük a házinyulat?

Munka mellett nem könnyű ismerkedni, így nem is csoda, ha sokan a munkahelyen lődözik azt a bizonyos nyulat. A kollégák intim kapcsolatára vonatkozóan nincs jogszabály, viselkedési normákat sem mindenhol fektetnek le. A munka törvénykönyve egyedül a vezetőkkel kapcsolatban rögzíti az összeférhetetlenséget.

Sokan kapnak fejcsóválást, amiért a húszas éveik derekán még szingliként tengetik napjaikat. Elhangzik a vészjóslat: ha a középiskolás évek után, az egyetemen vagy főiskolán sem találják meg életük párját, finoman szólva is, bajban vannak. Aztán elkezdődik az élet, rengeteget dolgoznak, majd még egy kicsit többet, hogy spórolhassanak lakásra, autóra. Ismerkedni egyre nehezebb, hiszen csak a legkedvesebb barátaikra jut idő. Így nem is csoda, ha a munkahelyen - második otthonukban - lődözik azt a bizonyos nyulat.

Világjelenség. A népszerű amerikai sorozat a Grace Klinika egyik részében például a sztori szerint olyan szinten burjánzott a személyzet közötti szexuális kapcsolat, hogy kénytelenek voltak a biztonságos együttlétet bemutató felvilágosítóórákat tartani, miután szifilisz „járvány” tört ki a kórház dolgozói között. Későbbi részekben az igazgató bejelentési kötelezettséget írt elő a szexuális kapcsolatokra vonatkozóan.

– Már 3 hónapja dolgoztam az intézményben, amikor közelebbi kapcsolatba kerültem Péterrel. Én jobban aggódtam amiatt, hogy kitudódik, mint ő, ám mindketten úgy döntöttünk titkoljuk a kapcsolatot. Volt, hogy ketten maradtunk az irodájában, segítettem rendet rakni a cuccai között. Ekkor jött le a főnök ellenőrizni. Ahogy belépett az ajtón, annyit látott, hogy egymás mellett guggolunk a földön és pakolászunk. Semmit nem csináltunk, mégis gyanúsak lettünk. Soha semmit nem tettünk egy ártatlan pillantáson kívül a munkahely falai között, mégis kitudódott. A vezér érdeklődött a részlegfőnököknél, de ennyiben is maradt a dolog. Nem sokkal később, nem emiatt, eljöttem onnan – meséli Bea.

A kollegák intim kapcsolatára vonatkozóan nincs jogszabály. Viselkedési normákat sem mindenhol fektetnek le. A kisebb cégeknél általában semmilyen kikötés nincs. A csipkelődésen és a kollégák hátba támadó susmusolásán kívül nincs következménye a liezonnak.

– Nincs külön törvényi kitétel – mondja egy közintézmény HR-ese. Kizárólag a vezetőkkel kapcsolatban van összeférhetetlenség, ez rögzítve van a munka törvénykönyvében. Különös jelenség ebben a témakörben a szerető tartás. Ez csak akkor gond, ha ebből a munkahelyen botrányok vannak. Ilyenkor, ha a munkahelyre nézve hátrányos lehet a helyzet, az érintetteket el szokták távolítani. De ehhez nagy botrány kell. Minden egyéb párkapcsolat az érintettek magánügye. Azok firtatása a személyi jogok megsértését jelenti, és jogi úton lehet a sérelmekért elégtételt venni – sorolja a szakértő.

A multik és nagyobb vállalatok általában saját belső szabályzatukban, etikai kódexben rendelkeznek erről a kérdésről. – Alapvetően kétfajta kötelezettségtípust különböztethetünk meg. Az enyhébb az, amikor a munkáltató csak bejelentési kötelezettséget ír elő a valamilyen rokonsági fokban lévő és egymás munkájára/ bérezésére/ előremenetelére hatással bíró munkavállalókkal szemben. A szigorúbb előírás egyenesen tiltja, hogy az előbbi esetben a rokonságban álló munkavállalók egy helyen dolgozzanak – mondja a jogtanácsos.

– Az APEH etikai kódexében például súlyos etikai vétségként tüntetik fel a vezető és beosztott közötti viszonyt és szigorúan tiltják – világosít fel. Emellett külön feltüntetik, hogy bérezésnél, jutalmazásnál a vezető mindenkivel azonos szempontokat mérlegeljen és fordítson gondot arra, hogy a feladatellátással össze nem függő körülményeket ne vegye figyelembe. Vannak olyan területek, mint a pénzintézetek, gazdasági társaságok, ahol bejelentési kötelezettség áll fenn munkatársak közötti intim kapcsolat esetében – azonban ezt nem tiltják, pláne ha külön részlegen dolgoznak.

Ha komolyra fordul, jobb bejelenteni a viszonyt, ezzel elkerülve, hogy pletykák táptalajává váljunk. S jobb meghagyni a flörtöt a kapun kívülre és a hálószobát az egyes számú otthonunk falai közé.

Csoportmunka
Csoportmunka
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.