Norvég lány megölése: nem jött jogsegélykérelem Kínából

Pekingben a múlt héten szabadon engedték azt a 26 éves kínai fiatalembert, aki a gyanú szerint augusztusban egy VII. kerületi diákszálláson megölte 21 éves norvég barátnőjét, s még aznap elhagyta az országot. Szeptember közepén, áldozata temetésével egy időben Pekingben a fiatalember feladta magát. Őrizetbe vették.

Peking már akkor jelezte, nem adja ki állampolgárát, Kínában folytatják le vele szemben a büntetőeljárást. Nemrég a budapesti kínai nagykövetség konzuli osztálya telefaxon értesítette a BRFK-t: rendőri delegáció utazna Budapestre megtekinteni az ügyben keletkezett bizonyítékokat.

A BRFK a Fővárosi Főügyészség, a főügyészség a Legfőbb Ügyészség állásfoglalását kérte, tekintettel arra, hogy Magyarország és Kína között nincs kölcsönös kiadatási egyezmény, sem bűnügyijogsegély-megállapodás. A hazai törvények szerint ilyenkor az igazságügy-, a külügyminiszter és a legfőbb ügyész közösen dönt, teljesítik-e a segítséget kérő ország kérését. A triumvirátus elvben engedélyezte a kínaiak tájékoztatását, azzal, hogy a kérést szabályos jogsegély formájában küldjék meg az illetékes magyar hatóságnak. Ez eddig nem történt meg.

Megjegyzendő: Magyarország sem ajánlotta fel Kínának a budapesti büntetőeljárás lefolytatását, mivel „hivatalosan nem tudtak arról, hogy a feltételezett elkövető feladta magát Pekingben”. A norvég, és a hírt a norvég médiumok információi alapján pekingi forrásokból is megerősítő magyar sajtó híreit a hatóságok nem tekintik olyan információnak, amelynek alapján intézkedniük kellene.

Kína 30 nappal őrizetbe vétele után, a múlt héten szabadon engedte a norvég diáklány feltételezett gyilkosát. Bizonyítékok nélkül tovább nem tarthatták fogva. A bizonyítékokat viszont csak akkor kaphatják meg Magyarországról, ha jogsegély keretében kérik. Addig is, amíg a jogászok végre szót értenek egymással, a kínai gyanúsított szabadlábon védekezhet, hetente jelentkeznie kell a rendőrségen.

Mivel Kínában van halálbüntetés, szabályos jogsegélykérelem esetén is – a hatályos magyar törvények értelmében – Magyarország csak akkor teljesítheti a kínai kérést, ha Kína kötelezi magát: esetleges halálbüntetés esetén az ítéletet nem hajtják végre a gyilkoson.

A norvég NRK tv-csatorna munkatársai forgatnak a VII. kerületi Korányi Frigyes Szakkollégium előtt. Az épületben augusztus 29-én találták meg egy meggyilkolt 21 éves norvég diáklány holttestét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.