Áradás után fertőtlenítés, oltás Borsodban

Apadó folyók, hazaköltöznek a vészhelyzet miatt korábban kitelepítettek – lassan normalizálódik a helyzet Borsodban is, ahol a hatalmas esőzések miatt rendkívüli áradás alakult ki az elmúlt héten. Most már a Tisza árad.

Felére – a korábbi ezerről ötszázra – csökkent az országban azoknak a száma, akik az elmúlt heti áradás miatt átmenetileg önkormányzati szálláshelyeken vagy rokonoknál kénytelenek lakni. Az elöntött házak nagy részét a víz elvonulása után fertőtlenítették, s Borsod megyében a hét végén négyszázan visszatérhettek otthonukba. Kétezren védekeztek még tegnap is a gátakon: főként Edelény, Boldva, Sajóecseg, Hernádnémeti, Ónod, Sárospatak és Kesznyéten térségében erősítették a gátakat, szivattyúztak. Edelényben még mindig súlyos a helyzet, mert a Bódva csak lassan apad, itt elsősorban az átázott töltések tartására szolgáló bordás megtámasztást erősítik, s az elöntött városrészekből szivattyúzzák ki a vizet.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Zagyva magas vízállása okoz gondot Jászberény, Jásztelek és Szászberek térségében: itt továbbra is készen állnak az esetleges kitelepítésekre. A Tisza a felső szakaszokon már apad, Vásárosnaménynál meg is szüntették az árvízvédelmi készültséget. A folyó árhulláma tegnap Dombrád térségében tetőzött, az alatta lévő területeken árad. Szolnoknál május utolsó napjaira várják a csúcsot: ez várhatóan csaknem két méterrel marad el a 2000-ben mért eddigi legmagasabb, 1041 centiméteres vízszinttől.

Az esőzések után a Komárom-Esztergom megyei Súron húsz ház került veszélybe egy megcsúszott löszfal miatt, de az itt élők saját felelősségükre otthonukban maradtak.

A belvízzel elöntött területek nagysága az elmúlt napokban nem változott jelentősen, továbbra is 160 ezer hektár áll víz alatt, amelynek fele vetés vagy szántó.

Egészségügyi szempontból az ár- és belvíz miatt érintett területeken jelentősebb közegészségügyi, járványügyi probléma nem alakult ki, tizenegy esetben észleltek fertőzést. A tisztiorvosi szolgálat széklettel terjedő, a környezeti hatásoknak hosszú ideig ellenálló hepatitis A-vírus okozta heveny májgyulladás megelőzésére gamma-globulin-oltást ajánl az árvíz sújtotta térségek lakóinak. Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe már el is juttattak 1000 milliliter ilyen oltóanyagot, s ma is egy hasonló szállítmányt küldenek a térségbe. Az ÁNTSZ közleménye szerint az Országos Epidemiológiai Központban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre az esetleges fertőzések megelőzésére, illetve megállítására.

Eddig tizenöt halálos áldozata van a lengyelországi árvíznek. Vasárnap áttörte a gátat a Visztula Varsótól száz kilométernyire északnyugatra, s elárasztott tizennyolc települést. A további lakott területek védelme érdekében hétfőn a gátat több helyen felrobbantották. Varsónál a Visztula szintje már több mint egy méterrel haladja meg a kritikus szintet.

Fertőtlenítők Edelényben
Fertőtlenítők Edelényben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.