Valentin, viszály, kutya

Szent Valentin a szerelmesek mellett a lelki betegek és az epilepsziások védőszentje is. Így aligha meglepő, hogy minden ötödik felnőtt kedvese helyett házi kedvencével töltené a jeles napot.

Mindent együtt csinálunk, de soha nem csináltunk nagy ügyet a Valentin-napból – összegezte a hosszú házasság titkát egy brit férfi, amikor a Daily Telegraph a feleségével együtt töltött 78 évről faggatta. Pedig a Valentin-napozás Angliából indult hódító útjára. Magyarország alig tíz éve csatlakozott a börtönőrének vak leányát feleségül kérő, majd csodálatos módon meggyógyító római férfiút ünneplők táborához. Bár lehet, hogy mi csupán pogány tavaszvárók vagyunk.

A Valentin-nap eredetét a magyarok alig öt százaléka ismeri. A GfK Hungária Piackutató Intézet felmérése szerint a Valentin–Bálint-nap inkább divatos, mintsem közkeletű ünnep. Jelentősége május elseje és pünkösd mellett a legkisebb nálunk: a megkérdezettek harmada – többnyire városlakók – sorolja a jeles dátumok közé.

– A Valentin-napot is a nők tartják fontosabbnak. A férfiak közül csak azok foglalkoznak vele, akiknek a párja készül rá. A hölgyek jobban szeretik saját készítésű ajándékkal meglepni párjukat, míg az urak inkább vásárolnak – összegez Steigervald Krisztián, a GfK Hungária szektormenedzsere, aki szerint ez a különbség zavarja is a hölgyeket, mondván a férfiak lényegesen kevesebb érzelemmel töltik fel az ünnepet.

Főként a 15–19 éves korosztály hódol Valentinnak, de ők is inkább otthon vagy a barátaik körében. De legalább nem a kutyájukkal. A Reuters és az Ipsos közös, 23 országra kiterjedő kutatása szerint ugyanis minden ötödik felnőtt partnere helyett kedvenc háziállatával töltené a szerelmesek napját. (A magyarok nyolcada választaná ezt a lehetőséget.)

De még nincs minden veszve. Az Ipsos másik felmérése szerint a párkapcsolatban élők 69 százaléka kiegyensúlyozottnak tartja viszonyát. Ötödük, amolyan se veled-se nélküled kapcsolatban él, míg tizedének súlyos viszályokkal terhelt az otthoni lét. A békesség elsősorban a házasságokra jellemző. A harmónia azonban nem terem magától, keményen meg kell dolgozni érte. A válaszadók 85 százaléka szerint a pároknak együtt kell dolgozni a sikerért. De a gyakorlatban inkább a nők fáradoznak a viszony javításáért. Bár Magyarországon egyre kevesebben élnek házasságban, akik vállalkoznak rá, azok többsége elégedett is ezzel.

Kísértés-skála

A kísértés köztünk jár és almát osztogat. Éva elfogadta, mások visszautasítják, ám az erény és a bűn közötti határvonal átlépése időtlen örömforrás. Ez a Harlequin kiadó torontói székhelyű anyacége immáron tíz éve készülő Valentin-napi felmérésének idei témája is. A 22 országból érkező adatokból meghökkentő kísértéstérkép rajzolódik ki. A német férfiak egyéjszakás kalandról álmodnak, a francia nők csokoládéról vizionálnak, az amerikai hölgyek a romantikus regényekre vágynak. A kísértésskála egyik végpontján a csokievés, a másikon a nős főnök elcsábítása szerepel. Az efféle rossz kísértés leküzdésére tanácsot is ad a kutatás összegzése, elvégre a szerelmes regények kiadói is tudják, hogy vannak morális határok – mondja Téglásy Imre, magyar Harlequin kiadó vezetője.

A Valentin-napot nálunk a nők tartják fontosabbnak
A Valentin-napot nálunk a nők tartják fontosabbnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.