Havazás után hófúvás, jegesedés

Az ország több megyéjében, főként a Dunántúlon tegnap is havazott, emiatt fennakadások voltak a közlekedésben. A komoly fagy, valamint az erős szél is nehezítette az utak megtisztítását.

Pénteken elsősorban a Nyugat-Dunántúlon, valamint Pest megye egyes területein volt kritikus a helyzet. Az M7-es autópálya zalai szakaszán például a délelőtti órákban vastag jégpáncél borította a burkolatot. Több helyen az okozott gondot, hogy az erős szél hótorlaszokat emelt a már megtisztított utakon. Emiatt órákon át járhatatlan volt Zalában a Tófej–Söjtör, valamint a Nemesnép–Baglad közötti út.

Hasonló okok miatt vált járhatatlanná több út Vas megyében is. Pest megyében a Zsámbéki-medencében voltak komolyabb fennakadások. Előbb a hótorlaszok, később pedig a jeges burkolaton elakadt kamionok miatt vált használhatatlanná a Tinnye és Zsámbék közötti útszakasz.

Az Útinform ügyeletesének tájékoztatása szerint péntek délután az ország főútjai kivétel nélkül járhatóak voltak. A mellékutakat azonban – főként a Nyugat-Dunántúlon – továbbra is fagyott hó borította, a szél pedig sok helyen újra és újra hótorlaszokat épített.

A rossz útviszonyok miatt több helyen késve jártak az autóbuszok. A Zala Volán járatai közül több is 10-20 perces késéssel közlekedett. A vonatok sem tudták mindenütt tartani a menetrendet. A MÁV-tól kapott tájékoztatás szerint több vonalon is voltak fennakadások, a Budapest és Esztergom között közlekedő szerelvények 30-40 percet is késtek. A vasúttársaság szerint péntek délutánra javult a helyzet, így már csak néhány perces késések fordultak elő.

Kis-Guczi Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese érdeklődésünkre elmondta: pénteken egyetlen település sem volt megközelíthetetlen, viszont a síkos, nehezen járható utakon sok baleset történt. Hozzátette: tegnap mintegy száz esetben kellett elakadt, árokba csúszott autókat, kamionokat menteniük a tűzoltóknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.