Fegyverrel ment az ELTE-re

Huszonegy, találomra kiválasztott emberrel, majd önmagával is végezni akart egy 22 éves egyetemista Budapesten – közölte tegnap a BRFK, miután őrizetbe vették S. Ábelt, aki a Népszabadság információja szerint az ELTE jogi karának hallgatója. Bodnár Zsolt dandártábornok, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese lapunknak azt mondta: S. rohamosan romló egészségi állapota és viselkedése alapján bármikor elkövethette volna a hazai kriminalisztika legsúlyosabb bűncselekményét.

A rendőrség csütörtökön közvetítőkön keresztül kapta az információt, hogy S. szörnyűségre készül. A BRFK azonnal elrendelte a fiatalember megfi gyelését, egyidejűleg feltérképezték családi, baráti, iskolai kapcsolatait. Kiderült, hogy van gázpisztolya, és egy lövészklub tagjaként engedéllyel tart egy éles kilenc milliméteres Parabellumot.

A BRFK életvédelmi osztályának nyomozói még aznap a nyílt utcán igazoltatták S.-t. A zsebeiből előkerült egy lőszer, őrizetbe vették, és házkutatást tartottak a lakásán. Amikor a nyomozók belenéztek S. laptopjába, megdöbbentő kép tárult eléjük. A 22 éves egyetemista mármár betegesen rajongott az egyetemi mészárlásokért. Számítógépén háttérképként egy 1999-es amerikai egyetemi vérfürdő képeit használta. Blogbejegyzései, versei és a különböző fórumokon tett hozzászólásai pedig csak megerősítették, hogy S. az ámokfutók sorába akart lépni.

„Fegyvert ragad egy ifjú. (Be fogják majd mondani.) Beront az egyetemre, S kilenc társát lelövi” – írta 2008. június 11-én, Célbalövés című versében.

S. Ábel több súlyos betegségtől szenvedő, zárkózott, agresszivitásra hajlamos emberként jelent meg a tanúvallomások alapján a nyomozók előtt.Két éve, egy dühkitörése során összeverte nagyanyját, de az esetből végül nem lett rendőrségi ügy. Családja különböző segélyszolgálatokon keresztül próbált segítséget kérni a fiú „kezeléséhez", a rendőrséget nem hívták fel.

Egyetemista társai is tudták, hogy a fiúval valami nincs rendben, a közelmúltig azonban senki nem vette komolyan.

Nemrég azonban - állítólag rossz idegállapota és a szervezetén eluralkodó betegsége miatt - olyan kijelentéseket tett ismerősei előtt, amelyeket már nem lehetett félreérteni. Nem mondta ki, hogy ölni készül, de amit mondott, azt állítólag nem lehetett másképp értelmezni.

Csütörtökön késő este részletes beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy már a 90-es évek eleje óta nagy hatással voltak rá az európai és tengeren túli egyetemi mészárlások. Miután kudarc kudarc után érte, úgy döntött, „élete 22 rossz évéért 22 élettel fog fizetni a világ". Kinézett magának két bevásárlóközpontot, valamint az egyetem kampuszát. Úgy tervezte, belép és lelő mindenkit a bejárat közelében, hogy végezhessen addigra, mire a rendőrség megérkezik. „Ott találnak majd rá, golyóval a fejében. Nem ítéli el bíró, Nem érheti oly' szégyen" (S. Ábel, Célbalövés, utolsó versszak.)

Tavaly októberben S. csőre töltött kilenc milliméteres parabellummal a zsebében lépett be az ELTE kampuszába. Aztán, ő maga sem tudja miért, meggondolta magát. Csütörtökön állítólag azt mondta kihallgatóinak, nagyon haragszikmagára, hogy ott és akkor nem vitte végbe, amit eltervezett. Úgy tudjuk, arról nem beszélt, hogy mikor hajtotta volna végre tervét. A rendőrök azonban idegés egészségi állapota alapján feltételezik, hogy az utolsó pillanatban fogták el.

S. Ábelt a rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezi előzetes letartóztatását. Közveszélyesnek tartják, de hogy büntethető-e, az csak az igazságügyi elmeorvosi vizsgálat után derül ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.