Megnézhetik magukat a gyorshajtók a neten

A Microsoft is részt vesz annak a szoftvernek a fejlesztésében, amellyel az automata traffipaxok felvételeit kezelik. A szabálysértők az interneten is megnézhetik majd a róluk készült képeket.

Március elsejétől első fokon országos hatáskörrel a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság végzi az objektív felelősséghez kapcsolódó hatósági eljárást. A vasiak küldik majd ki minden autótulajdonosnak, az ország bármely településén éljen is, az automata traffipaxok felvételei alapján az értesítést arról, hogy a járművüket gyorshajtás közben lefotózták. Ha nem adják meg a gyorshajtó sofőr nevét, közigazgatási eljárás keretében őket bírságolják meg.

Az egyre bővülő országos auto mata sebességmérő-hálózat adatainak feldolgozását kezdetben a Robotzsaru nevű rendőrségi szoftver végezte. Azonban az elsősorban a nyomozások támogatására szol gáló Robotzsarut túlságosan sok, a program fő profilja szempontjából felesleges modullal kellett volna kiegészíteni ahhoz, hogy az objektív felelősségi körbe

tartozó eljárásokat megfelelően kezelhesse, ezért döntöttek egy a Robotzsarutól független, testre szabott támogató szoftver fejlesztése mellett.

A TrafficPoint, amelyet a rendőrség és a Microsoft szakemberei közösen terveztek, és fejlesztenek még ma is, bár csak márciustól kezdik élesben használni, már az ötödik verziójánál tart. Ennek az az oka, hogy a jogszabályok változása és a rendszerrel szembeni elvárások jelentős bővülése miatt a programozóknak újabb és újabb modulokkal kellett kiegészíteni a programot. Hosszabb távon – mint azt Forray István alezredes, az ORFK fejlesztési osztályvezetője lapunknak elmondta: a TrafficPoint alkalmas lesz arra is, hogy az autótulajdonosok a rendőrségtől kapott kóddal megnézzék az autójukkal elkövetett gyorshajtást bizonyító fotókat, nyomon követhetik az eljárás menetét, a világhálón keresztül betekinthetnek majd az ügyükben keletkezett iratokba.

A TrafficPointot a tervek sze rint összekapcsolják a Robotzsaruval és a rendőrség körözési rendszerével is, így a fejlesztők reményei szerint nemcsak a gyorshajtókat, hanem a lopott autóval közlekedőket is ki tudják majd szűrni a forgalomból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.