Feketekassza a csepeli gyilkosságok hátterében

Sikkasztás, csalás és pénzmosás is szerepel az egy évvel ezelőtti csepeli iskolai kettős gyilkosság gyanúsítottainak bűnlajstromán. Nőtt a gyanúsítottak száma is.

Sikkasztással is meggyanúsította a rendőrség Deme Gábort, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola volt gazdasági igazgatóhelyettesét, akit egy évvel ezelőtt az iskola biztonsági őri feladatokkal is megbízott pedellusával, K. Tamással együtt kettős gyilkosság gyanúsítottjaként tartóztatott le a bíróság.

A döbbenetes bűntény 2009. január 7-én történt, tanítás után. Deme fél hétre hívta találkozóra Takács József iskolaigazgatót, hogy megbeszéljék Deme távozásának részleteit. K. Tamás véletlenül szerzett tudomást a találkozóról. Demével együtt ment az igazgatóhoz, aki másik helyettese, Papp László társaságában fogadta őket. Papp a zsebébe rejtett magnóval fölvette a beszélgetést, mert Deméről az a hír járta, hogy titokban ő is mindig minden tárgyalását felveszi.

A szokványos átadás-átvételi tárgyalás véres drámába torkollott. K. Tamás elővett egy pisztolyt és lelőtte Takács Józsefet, majd az életéért könyörgő Papp Lászlót is. Deme – állítása szerint – ekkor éppnem volt a helyiségben. Állítólag K. fegyverrel kényszerítette Demét az iskola biztonsági kameráinak felvételeit őrző szerver megsemmisítésére. K. megsebesítette magát, a helyszínre érkező rendőröknek azt mondta, az iskola egyik kicsapott diákja a tettes. A meggyilkolt tanár zsebében még a helyszínelés alatt is forgó magnó leleplezte K. Tamást és Demét.

Közben a rendőrség sikkasztással is meggyanúsította Demét és volt barátnőjét, K. Ildikót. (Úgy tudjuk, az ügyben a sikkasztás mellett felvetődött a csalás és a pénzmosás gyanúja is.) A gyanú szerint Deme és K. Ildikó (aki szintén az iskola gazdasági ügyeinek felelőse volt) két, együttesen 700 ezer forintról szóló tisztítószerszámlát fizetett ki egy szállítónak, aki a rendőrség szerint nem is szállított tisztítószert az iskolának; 900 ezer forint értékben hamisítottak kiküldetési rendelvényeket. A fiktív utazásokat az iskolát fenntartó alapítvány kifizette, így töltötték fel az iskola feketekaszszáját, amiből zsebbe fizették ki egyes alkalmazottak hivatalos és tényleges bérének különbözetét. Sőt, a feketekasszából fizették a szomszédos iskola tornatermének bérleti díját és a tornatanárt is.

Deme és K. Ildikó közös cége emellett egymillió forint értékben számlázott le oktatási tevékenységet, a gyanú szerint anélkül, hogy a pénzért bármit is tettek volna.

Deme egy korábbi vallomása szerint a feketekasszáról mindenki tudott, nem csak az iskolában, hanem egész Csepelen. Egyes iskolai vezetők magánprogramjainak finanszírozására is igénybe vették a fiktív számlákkal feltöltött illegális pénzeszsákot. Deme egy ideje már komolyan aggódott, hogy „ebből baj lesz”, s állítása szerint több csepeli politikustól is segítséget kért az ügy rendezéséhez. Nem kapott. Ennek ellenére állítja: neki a gyilkossághoz semmi köze, az ügyet nem erőszakkal akarta rendezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.