A nap hoz boldogságot Amerikára

Napsütés, meleg tenger – e kettő teremt harmóniát Amerikában egy új „boldogságfelmérés” eredménye szerint. Két kutató, a brit Andrew Oswald és az amerikai Stephen Wu a betegség-ellenőrzési és megelőzési központok adathalmazát kiértékelve arra a következtetésre jutott: a déli Louisianában, Hawaiion, valamint Floridában a legelégedettebbek az emberek az életükkel. Az utolsó helyen New York végzett, ahogy az USA legnagyobb nagyvárosa környékén – New Jersey és Connecticut államban – élők is az „alsóházban” rekedtek.

– Mi itt lassabban és lazábban élünk, több idő jut a barátainkra, a családunkra – mondták a helybéliek magyarázatképpen a boldogságbajnok New Orleansban egy helyi rádiónak. A dixielandzenéről híres, de amúgy szegény Lousiana vezető helyét ugyanakkor árnyalja, hogy a felmérés egy részét a pár éve pusztító hurrikán, a Katrina előtt készítették. Lehet, hogy valójában Hawaiion a legnagyobb... a hawaii.

A kutatók maguk is meglepődtek kissé, hogy a New Yorkiakat találták a legelégedetlenebbeknek. Figyelemre méltó, hogy minden napsütés dacára a második legnagyobb metropolisnak, Los Angelesnek otthont adó Kalifornia is hátul, a 46. helyen kullog. – Sokan úgy vélik, csodálatos lehet ezekben az államokban élni. Csak az a gond: ha túl sokan gondolják ezt, és oda is költöznek, akkor a légszennyezéssel és a megugró ingatlanárakkal mindez önmagát be nem teljesítő jóslattá válik – magyarázta Oswald.

A The New York Times a felmérés hírére lazán idézte A harmadik ember című híres filmben elhangzottakat: Itáliában a Borgiák alatt harminc évig viszály dúlt, aztán mégis Michelangelo, Leonardo és a reneszánsz sült ki belőle, az ötszáz éves svájci harmóniából pedig legfeljebb a kakukkos óra. Sőt vezércikkben (!) is levonta a tanulságot a lap: „nem kifejezetten a boldogságért élünk itt. A New York-iak imádják a kihívásokat, márpedig mi is lenne a kihívás a boldogságban?”

Hawaiion, valamint Floridában a legelégedettebbek az emberek az életükkel.
(L to R) James Solis, 16, of El Sobrante, California, Hans Wikkeling, 21, of San Jose, California, and Jerico Catura, 21, of San Jose, California practice their award winning martial arts moves on the shore of Magic Island near Waikiki Beach in Honolulu, Hawaii, in Ala Moana Beach Park, July 31, 2004. Both young men are national black belts competitors while Solis has been world champion since 2000 and travel together across the country in competitions. The friends are traveling with Solis' mother and father who live both in Waikele, Hawaii and California. With surf conditions coming in flat the beaches of the South Shore of Oahu are still ideal for swimming and other recreational activities. NO RIGHTS CLEARANCES OR PERMISSIONS ARE REQUIRED FOR THIS IMAGE. REUTERS/Lucy Pemoni LP/HK
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.