Európa-bajnok magyar hullarablók

Miután kiderült, hogy egy budapesti ügyvéd szervezte azt a bűnbandát, amely tavaly elhurcolta Ausztriából Karl Friedrich Flick koporsóját, nem csodálkozhatunk, ha a ciprusiak rajtunk keresik egykori elnökük, Tászosz Papadopulosz földi maradványait.

Bodnár Zsolt dandártábornok, Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese szerint a BRFK-nak, de tudomása szerint a magyar rendőrség más szervezeteinek sincs olyan információja, ami arra utalna, hogy Magyarország érintett lenne Tászosz Papadopulosz néhai ciprusi elnök holttestének elrablása ügyében. Arról sincs egyelőre adat, hogy a földi maradványokat Magyarországra hozták volna.

A ciprusi rendőrség az elmúlt hét végén kéréssel fordult az osztrák, a román és a magyar hatóságokhoz: segítsenek kideríteni, van-e köze a magyar bűnbandának Tászosz Papadopulosz holttestének ellopásához. A Famagusta Gazette című ciprusi lap számolt be arról, hogy egy temetőőr péntek reggel fedezte fel a Nicosia melletti Deftera falu temetőjében, hogy az egy éve elhunyt elnök koporsóját kiásták, a holttestet elrabolták.

Az ügy előzménye az osztrák iparmágnás, Karl Friedrich Flick holttestének elrablása. A koporsót a karintiai családi sírboltból lopták el, méghozzá azért, hogy megzsarolják a hozzátartozókat. A koporsót a holttesttel együtt találták meg Magyarországon. Kiderült, hogy a hátborzongató akciót – amelyre a hazai kriminalisztika történetében sem lehet példát találni – egy budapesti ügyvéd irányította. Flick földi maradványait a budapesti Lónyai utcában rejtették el a tettesek. Hogy miként, arra vonatkozóan csak tippjeink lehetnek. Megjelent egy furgon, és bevitték a bérházba a díszes koporsót?

Az ügyben már négy gyanúsítottat fogtak el, két továbbit keresnek. A 41 éves budapesti ügyvéd segítőtársa egy futárfeladatokra beszervezett 31 éves ercsi férfi volt. A harmadik gyanúsítottat, a Grizzly becenevű, román állampolgárságú, de magyar származású F. Lászlót Romániában fogták el. Legutóbb szintén Magyarországon akadt horogra egy 38 éves férfi.

Flick koporsóját tavaly novemberben lopták el a család karintiai kriptájából. Egy évvel később a család által felfogadott magyar magánnyomozók találták meg, ők juttatták vissza nyughelyére. Közben az osztrák és a magyar rendőrség vállvetve nyomozott a családot megzsaroló „hullarablók” után.

Bodnár Zsolt azt mondta, az osztrák rendőrség a telefon- és e-mail forgalom alapján gyanította, hogy az ügy szálai Budapestre vezetnek.

A család két alkalommal 100-100 ezer eurót fizetett a zsarolóknak, akik különféle kegytárgyakat és a halotthoz köthető holmikat juttattak el a pénz fejében a hozzátartozókhoz. Azt szerették volna minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Flick koporsója náluk van.

Bodnár Zsolt szerint az ügyvéd részletes beismerő vallomást tett, bár az ügyben játszott szerepét igyekezett kicsinyíteni.

A család által kifizetett pénz fele megkerült. A hullarablók összesen 5,5 millió eurót reméltek a Flick-családtól a koporsóért. Most valamennyien előzetes letartóztatásban várják az eljárás befejezését.

S csupán annyit sikerült elérniük, hogy ha a világban elrabolnak egy koporsót vagy holttestet, jó ideig minden rendőrség automatikusan Budapest segítségét kéri.

Nem szorosan bár, de idetartozik, hogy 2007 májusában kifosztották Kádár János sírját a Fiumei úti sírkertben. Az egykori pártfőtitkár csontjait elvitték, eltűnt a koponyája, és Kádárné urnája is. Az elkövetők máig nincsenek meg.

Rendőrök vizsgálják Tászosz Papadopulosz ciprusi elnök sírját a Nicosia melletti Deftera falu temetőjében
Nicosia, 2009. december 11. Rendőrök vizsgálják Tászosz Papadopulosz ciprusi elnök sírját a Nicosia melletti Deftera falu temetőjében 2009. december 11-én. azt követően, hogy ismeretlen tettesek kiásták a koporsót, a holttestet pedig elvitték belőle. Papadopulosz 2008. december 12-én 74 éves korában, rákbetegségben hunyt el. (MTI/AP/Petrosz Karadzsiasz)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.