Olvadó riadó

A napsütéses "szeptemberi nyárban" fél óra sem kellett, hogy elolvadjanak a jégből készült emberalakok a német főváros központjában. Néle Azevedo brazil képzőművész ezer jégszobrot állított fel a berlini Gendarmenmarkton, a Konzerthaus lépcsőjén. A látványos performance-szal a globális klímaváltozás veszélyeire kívánta felhívni a figyelmet.

A Sao Paulóban élő Azevedo riadóztató jégshow-ja tavaly Firenzében volt látható, korábban pedig Brazíliában, Franciaországban és Japánban turnézott a meghökkentő projekttel.

Az olvadó jégalakok a WWF nemzetközi környezetvédő szervezet most közzétett jelentéséhez kapcsolódnak, a tanulmány azt elemzi, hogy a globális felmelegedés milyen hatással van az északi sarkköre, s a jégmezők felgyorsult olvadása miként befolyásolja az európai időjárást.

Egy szintén most publikált másik tanulmány pedig arra sürgeti a kormányokat, hogy költsenek többet a élet sokféleségét biztosító erdők, korallszirtek és természeti területek védelmére. Az emberi tevékenység, különösen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának ugrásszerű növekedése miatt minden órában három különböző állat- vagy növényfajta pusztul ki, a kipusztulási arány ezerszeres növekedést mutat - állítja az a jelentés, amely az Európai Unió és Németország közös felkérésére készül.

A tanulmány szerint a tengerekben és óceánokban megtalálható halfajták egynegyedének életterét a korallszirtek biztosítják, ez utóbbiak eltűnése és így a halmennyiség csökkenése félmilliárd ember táplálékforrását veszélyezteti.

Jégszobrok figyelmeztettek Berlinben a felgyorsult klímaváltozásra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.