A Fidesz sem nyúlt utánuk a szakadék előtt

Csődöt jelentett a kaposvári központú, négy megye hatszáz településén kéményseprő-szolgáltatást végző, szerteágazó politikai kapcsolatokat ápoló Magyar Kémény Kft. A rezsicsökkentés óta sorra dőlnek be a vállalkozások, a lakosságnál novembertől a katasztrófavédelem söpör.

Keddi hatállyal csődeljárás indult a kaposvári székhelyű, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy és Pest megye mintegy hatszáz településén kéményseprés-szolgáltatást végző Magyar Kémény Kft.-nél - derül ki a cégbírósági adatokból. Ez azt jelenti, hogy a társaság - amely már tavaly százmilliós veszteségeket halmozott fel - a túlélés érdekében egyezségi ajánlattal él a hitelezői felé.

Novembertől helyettük már a katasztrófavédelem söpör
Novembertől helyettük már a katasztrófavédelem söpör
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Pedig a Korom Norbert ügyvezető közvetlen és Buchmüller László áttételes tulajdonában álló kéményseprő-vállalkozást még tavaly is olyan Fidesz-közeli vállalkozásként emlegették, amely akár a többi kéményseprőcéget bekebelezve is terjeszkedhet. (Eme megközelítést némileg árnyalja, hogy 2010-2014 között a cég felügyelőbizottsági tagja volt Velez Árpád szocialista képviselő, az MSZP pénzügyeit irányító egykori pártigazgató.) Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere tavaly jelentette be, hogy az önkormányzat többséget vásárolna a vállalkozásban. A jelek szerint ez elmaradt. Korábbi beszámolónk szerint az ez év eleji általános országos lakossági kéményseprési díjemelésből Kaposvár csak azért maradt ki, mert a drágulás mértéke így már meghaladta volna a törvényi határt; ennek folytán csak a közületeknek emeltek.

A Fidesz-kormány a legkevésbé sem támogatja a jellemzően magyar kis- és mikrovállalkozók, illetve helyhatóságok tulajdonában álló kéményseprőcégeket. A rezsicsökkentés esetükben a felszámítható díjak megfelezését jelentette, szemben a nagyobb energiaszolgáltatókra vonatkozó összesen valamivel több mint húsz százalékkal. Miután megírtuk, hogy az év elejétől a legtöbb településen díjat emelnek, a kormány ez év novemberi hatállyal egyszerűen megszüntette lakossági kéményseprési jogukat és azt a katasztrófavédelemre testálta.

A tavalyelőtti „rezsicsökkentés” óta több száz településen vonult le a helyi kéményseprő-vállalkozás, amelyek helyébe a feladat folytatólagos ellátása érdekében a katasztrófavédelem jelöl ki egy-egy környékbeli - jellemzően önkormányzati - vállalkozást. A Magyar Kéményéhez hasonló sorsra jutott például a hazai magántulajdonban lévő, a felszámolás sorsára jutott szolnoki Fűtéstechnika Kft. is, amelynek helyét a kecskeméti Filantróp Kft. vette át. A pórul járt szolnoki vállalkozáshoz hasonlóan a kormány mai hatállyal a Magyar Kéményt is kiemelt jelentőségűvé nyilvánította, de ez a jelek szerint nem sokat segített a szolnokiakon se.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.