Piti ügyekben is bármeddig elmennek Simicska után

A Közbeszerzési Döntőbizottság összesen ötmillió forintra büntette a Fidesz kegyeiből kiesett milliárdos két építőipari érdekeltségét, a Közgépet és az A-Hídat a közbeszerzési törvény megsértéséért.

2,5-2,5 millió forintos büntetést kapott a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép és A-Híd, amiért nem értesítették időben az alvállalkozóikról a tendert kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t az M4-es autópályát érintő munkálatok során – írja az Origo.

A portál emlékeztet, hogy a tender az M4-es Abony és Fegyvernek közötti 29 kilométeres szakaszáról szólt, amelyből a Közgép és az A-Híd egy 2,3 kilométeres szakasz és egy Tisza-híd megépítését nyerte el 32,5 milliárd forintért. A munkálatok 2016 szeptemberében be is fejeződtek volna, a Miniszterelnökség azonban tavaly márciusban kartellgyanúra hivatkozva leállította a munkálatokat. Lázár János tárcájának az indoklása szerint a kartellgyanút az Európai Bizottság fogalmazott meg az építkezéssel szemben, Később kiderült, hogy kartellgyanú emlegetése köszönő viszonyban sincs az Európai Bizottság dokumentumaiban szereplő tényekkel. Az uniós papírokban súlyos az építkezés előkészítésével kapcsolatban támasztott súlyos kifogásokat.

Ettől függetlenül a Gazdasági Versenyhivatal január 8-án versenyfelügyeleti eljárást indított az állítólagos kartellgyanú miatt, ami már csak azért is furcsa – jegyzi meg az Origo – mert tavalya GVH még semmilyen hivatkozási alapot nem talált eljárás indítására.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.