Mindent magára ránt Matolcsy kabinetfőnöke

Tényregény a Matolcsy-féle szivárogtatásról szóló könyv – közölte a szerző. Szerinte a benne szereplő idézetek a tények, minden más akár lehet kitaláció is. Wiedermann Helga, Matolcsy György egykori kabinetfőnöke arra reagált, hogy az általa jegyzett Sakk és Póker – krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról című könyv immáron rendőrségi feljelentés alapja.

A könyvben Widermann arról ír, hogy 2011. november 17-én Matolcsy egy ebéden a hivatalos bejelentés előtt néhány órával tájékoztatta a Goldman Sachs embereit arról: Magyarország ismét tárgyalásokat kezdeményez a Nemzetközi Valutaalappal. A forint aznapi árfolyam-alakulásán az biztosan látszik, hogy a délután négyre időzített bejelentés előtt, épp ebédidőben valaki megtudhatott már előre valamit. Ezen tények alapján kedden bennfentes kereskedelem és abban való bűnsegédlet miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az Együtt-PM szövetség.

A jegybank már korábban közleményben zárkózott el a könyvtől, amelyet két nappal azelőtt mint kordokumentumot mutatott be Matolcsy György, Orbán viktor kormányfő jelenlétében. Widermann most azt közölte: az üzleti ebéden személyesen nem vett részt, arról a tárgyaláson részt vevő személyektől nem kapott információt.

"Egyes pártok az elmúlt napokban saját politikai céljaikra kívánták felhasználni az általam írt Sakk és póker című könyvet, a teljes szövegkörnyezetből kiragadva és félremagyarázva annak egyes részleteit, egyúttal olyan hamis állításokat fogalmaztak meg, melyek a könyvben nem szerepelnek, s melyekre a könyv tartalma alapján következtetni nem lehet" – írta a szerző.

Hozzátette, hogy könyve műfaja szerint tényregénynek íródott, ugyanakkor számos olyan esemény szerepel a kötetben, melyeken személyesen nem volt jelen, az ott történtekről csupán – gyakran többszörös – áttételeken keresztül szerzett tudomást. Már korábban beszámoltunk arról, hogy Wiedermann olyan eseményekről ír, ahol nem volt jelen. A könyv elolvasása után pedig az is jól látható volt, hogy Widermann könyvében csupa olyan történet és esemény van, ahol Matolcsy volt jelen, és egyetlen saját, személyes élménnyel sem gazdagította a művet.

Wiedermann Helga szerint jól látható a könyv szerkezetéből is, hogy a valósággal nagyobb vagy teljes mértékben megegyező részek forrásmegjelöléssel és idézőjelben szerepelnek. Minden, ezen túl a kötetben olvasható állítás, illetve következtetés a szerzői szabadság körébe tartozik – hangsúlyozza.

"Az ellenzéki pártok által kifogásolt üzleti ebéddel kapcsolatban a könyv szerzőjeként kijelentem, hogy a tárgyaláson részt vett személyektől semmilyen információt nem kaptam, az ebéden magam nem vettem részt" – írja. Pleschinger Gyula, aki részt vett az üzleti ebéden, az origo hírportálnak azt állította, nem igaz, hogy Matolcsy György bennfentes információt adott volna át a Goldman Sachs pénzintézet képviselőinek 2011 novemberében. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.