Matolcsy kotyogott a Goldman Sachs-nek?

A nemzetgazdasági miniszter 2011-ben megsúgta a bankároknak, hogy visszahívjuk a Valutaalapot

Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként kifecsegte a Goldman Sachs befektetési bank embereinek, hogy az IMF visszahívására készül, az információ percek alatt jelentősen erősítette a forintot, azt nem tudni, hogy a bank – melyet a hitelminősítőkkel együtt előszeretettel ostoroz a mai napig a jegybankelnök – keresett-e, s ha igen, mennyit az információ birtokában. A történetet Wiedermann Helga, Matolcsy titkárnője jegyezte le friss könyvében – írja az Index.

Mint ismeretes, 2011 őszén egyre rosszabb helyzetbe került a gazdaságunk, az euró 316 forint felett járt, bizonyos magyar kötvények eladhatatlanok voltak, s a magyar csődkockázat rohamosan emelkedett. Ekkor vették hírül a tárcánál, hogy az emelkedő kockázatok miatt a S&P hitelminősítő bóvli kategóriába készül sorolni a magyar adósságot.

Ekkor határozta el a miniszterelnök és unortodox minisztere, hogy visszahívják tárgyalni az IMF-et. Ez a piacoknak egyfajta garancia lett volna. Matolcsy november 17-én be is hívatta az IMF egyébként épp Budapesten lévő küldöttségét, és a legnagyobb titokban tájékoztatta őket. A kormány hivatalos felkérést is küldött az IMF-nek, amely csak néhány nap múlva szivárgott ki. A könyv szerint ekkor Matolcsy elment egy korábban megbeszélt ebédre a Goldman Sachs három bankárával, egy a minisztériumhoz közeli, Michelin-csillagos étterembe.

– Az ételek megrendelése után azonban Matolcsy csak úgy mellékesen megjegyezte, aznap reggel 8 órakor tájékoztatta az IMF-delegációt arról, hogy Magyarország tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal. És hogy erről a döntésről tájékoztassuk a Nemzetközi Valutaalapot és az Európai Uniót, már el is küldtük a levelet Brüsszelbe és Washingtonba. A beszélgetőpartnerek kezében megállt a vajazókés. Egyikük a mosdót keresve azonnal felállt. Nem tudni, hány telefont eresztett meg, de amikor visszajött, igen gyorsra fogták az ebédet. A szokásos másfél óra helyett 40-50 perc alatt az összes fogással végeztek – írja a titkárnő könyve, amely meg is jegyzi: a történtek után Matolcsy egészen biztos volt abban, hogy minden korábbi híresztelés igaz: a nagy nemzetközi befektető csoportok életveszélyes támadást indítottak Magyarország ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.