Indulhat még egy egy kötelezettségszegési eljárás

Brüsszel most a két éven át veszteséges áruházláncok kötelező bezárását vette célba, már minden fronton háborút indítva az Orbán-kormány multikat kiszorítani igyekvő kereskedelmi politikájával szemben.

Rövidesen kötelezettségszegési eljárást indíthat az Európai Unió Magyarországgal szemben, mivel a fideszes többségű Országgyűlés úgy módosította a kereskedelmi törvényt, hogy a nagy áruházláncoknak két egymást követő veszteséges év után kötelezően be kelljen zárniuk – tudta meg a 444.

A hírportál szerint Brüsszel már elküldte az ilyen eljárást közvetlenül megelőző, előzetes, informális tudakozódó levelét. Amennyiben a magyar kormány nem tudja meggyőzni a levélben Brüsszelt az igazáról, elindul a formális kötelezettségszegési eljárás. 

Ezzel Brüsszel immáron az Orbán-kormány összes kereskedelempolitikai döntését megtámadta. Orbán Viktor korábban elmondta: céljuk, hogy a közművekhez és a bankszektorhoz hasonlóan kiszorítsák a külföldi tulajdonú cégeket. Ennek érdekében az évek során változatos különadókkal, illetve adminisztratív intézkedésekkel keserítették meg az ilyen cégek életét. 

Most azonban Brüsszel sorra marasztalja el Magyarországot ezekben az ügyekben, és nem egynek súlyos, tízmilliárdokban mérhető kártérítés is lehet majd a vége, A kártérítést az adófizetőknek kell majd állniuk.

Tőle szokatlan gyorsasággal Brüsszel a nyáron már felfüggesztette a kereskedelmi cégek élelmiszerlánc-felügyeleti díját. Lapunk korábban megtudta, hogy Brüsszel a plázastopot felváltó újabb magyar szabályozást is támadja.

az Európai Bíróság a napokban döntött úgy, hogy elmarasztalja Magyarországot az Erzsébet-utalvány ügyében is, aminek jelentős kiskereskedelmi hatása lehet, az Orbán-kormány ugyanis az Erzsébet-utalványt lényegében arra használta, hogy a nagy áruházláncoktól egy komoly forgalomrészt átcsatornázzon a számára kedvesebb áruházláncokhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.