Enyhítik a rezsiszámla-ellenőrzés feltételeit

Január 1. helyett a havi 200 ezer számlánál többet kibocsátó közműszolgáltatóknak február 28-ig, a többieknek június 30-ig kell auditáltatniuk rendszereiket. Eddig egyetlen cég felelt meg a feltételeknek.

Varga Mihály nemzetgazdasági tárcavezetőnek a "Magyarország 2015. évi központi költségvetési megalapozásáról" szóló kormány előterjesztésébe csempészve a kabinet módosítja a közműszolgáltatók által kibocsátott számlák kötelező "auditjának" nagy botrányt kavaró feltételeit is. Mint arról korábban beszámoltunk, a parlament egy éve egy "végszavazás előtti módosítóként" becsúszott komplett jogszabályként fogadta el, hogy a közműszolgáltatóknak számlázási rendszereiket egy külső ellenőrrel kell átvizsgáltatniuk.

Júliusban Németh Szilárd nemzetbiztonsági és rezsiügyekben egyaránt élen járó Fidesz-képviselő olyan pluszfeltételekkel egészítette ki a szabályt, amelyeknek elemzések szerint egyetlen cég, a Hunguard Kft. felelt meg. Ezek közé tartozott, hogy az auditálást végző társaságnak szerepelnie kellett az Alkotmányvédelmi Hivatal megbízható beszállítókat tartalmazó titkos listáján, ami csak a Hunguardról volt tudható. A jelek alapján erőteljesen korrupciógyanús felállásra lapunk még elfogadás előtt felhívta a figyelmet, ám ez semmiben nem gátolta a kormányoldalt a feltételek változtatás nélküli megszavazásában. A szeptember végén elfogadott szabály határidőként 2015 január 1-jét jelölte meg.

Ezután ugyan a Hunguard saját bevallása szerint minden megrendelést befogadott és meg is állapodott a - nagy szolgáltatók esetén egyenként több százmilliós - auditálási díjakban, egyszersmind viszont az érintett cégek erőteljes tiltakozásba kezdtek. Sokak szerint nem is a nagy, hanem az akár ezer kisebb cégnek okozhat megoldatlan problémákat az előírás, amit szakértők a folyamatos számlaképváltozásokhoz hasonlóan messze aránytalannak, szakmailag indokolatlannak, pontosabban a "közműszívatás" részének tartottak.

A jelek szerint az elmúlt hetekben mégiscsak sikerült meggyőzni az Orbán-kabinetet, hogy egy cég, legyen bármennyire is Fidesz-kedvenc, ilyen rövid idő alatt nem képes szakmailag elfogadható színvonalon láttamozni ilyen nagy számú és eltérő felépítésű számlarendszert. Varga Mihály most a január 1-i határidőt a 200 ezernél több számlát kibocsátó szolgáltatók esetében február 28-ra, a kisebbeknél június 30-ra tolja ki. Egyszersmind a szabály elfogadása esetén az ellenőrnek már nem kell feltétlenül szerepelnie az alkotmányvédelmi listán. Igaz, ehelyett "telephelybiztonsági tanúsítványt" kell bemutatnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.