galéria megtekintése

Itt a rezsiharc újabb nyertese

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 16. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Egyetlen vállalkozás végezheti majd a közműcégek számlázási rendszerének auditálását: a szakmában terjengő hírek szerint csak a Hunguard Kft. felelhet meg azoknak a követelményeknek, amelyeket Németh Szilárd fideszes rezsibiztos terjesztett a Ház elé a közműszolgáltatók számlázási „auditja” kapcsán.

Németh Szilárd tud választani
Németh Szilárd tud választani
M. Schmidt János / Népszabadság

A tavaly év végén a Navracsics Tibor vezette igazságügyi tárca részéről egy salátatörvényhez zárószavazás előtti módosítóként benyújtott eredeti törvény szerint az elektronikus hírközlőknek, az áram-, a gáz- és a víziközmű-szolgáltatóknak egy szakcéggel auditáltatniuk kell számlázási rendszereiket azért, hogy a díjakat „hibátlanul számolják ki”, és hogy ne lehessen észrevétlenül módosítani az adatokat. Indoklásuk megejtő: a rezsicsökkentéshez megbízható számlázás kell.

Nem ez az első eset, hogy a Hunguard kiválasztottnak érezheti magát

 

Németh Szilárd módosításai szerint a tanúsítónak fenn kell lennie az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonságilag átvilágított beszállítókat tartalmazó titkos jegyzékén, a tanúsítónak fel kell mutatnia egy legalább hároméves, akkreditált státuszt igazoló okiratot, három referenciát, valamint rendelkeznie kell két szakirányú képzettségű és gyakorlatú „felsőfokú szakemberrel”, biztosítási szabályzattal és tanúsított „informatikabiztonsági irányítási rendszerrel”. A képviselő a Navracsics- féle szabály egy pontját, miszerint két egymást követő évben a munkát nem végezheti ugyanaz a cég, törli.

Az átvilágítást még az általunk megkérdezett biztonságtechnikai szakemberek némelyike is szükségtelennek, pontosabban a „rezsiszívatás” részének nevezte, amennyiben a Fidesz minden lehetséges ponton igyekszik a közműveket fenyegetni, szorongatni, egyszersmind hozzá közel állókat helyzetbe hozni. (Hasonló a szintén Németh Szilárd által kötelezővé tett fogyasztóvédelmi referensképzés vagy a Rogán Antal nevéhez fűződő üzemanyag-jelölés.) A közműcégeknél mindeddig nem merült fel olyan gyanú, hogy bárki észrevétlenül módosítani igyekezett volna az adatbázisokat. A számolgatásban sok mozgástér nincs is, hisz óraállása és tarifája ismeretében a fogyasztó is képes ellenőrizni a fizetendőket. A bevétel sorsát az adóhatóság vizsgálja, sok közműcégnél saját irodából.

Tegnapi kérdésünkre a képviselő módosításait azzal indokolta, hogy azokat a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal javaslatára illesztette a csomagba. Forrásaink a hazai közműcégek auditálásából származó éves bevételt egymilliárdon felülire saccolják. Az informatikai rendszerek tanúsításával foglalkozó Hunguard saját honlapján hirdeti, hogy szerepel a titkosszolgálati listán. Mások is hirdetnek hasonlót, de azok megkeresésünkre nem válaszoltak.

Németh Szilárd tudja, kinek kell kedvezni
A rezsipont várja az ügyfeleket
M. Schmidt János / Népszabadság

Máshol nem emlékeztek arra, rajta vannak-e a listán. Viszont úgy vélték, ha megszületik a szabály, áttanulmányozzák, az ajánlatkérésekre pedig válaszolnak.

A Hunguard ügyvezető résztulajdonosa, Csik Balázs gyors válaszában biztosította lapunkat, hogy az összes feltételnek megfelelnek. Vezető munkatársaik nemzetbiztonsági átvilágításon estek át, 1990 óta foglalkoznak ilyen kérdésekkel, számos rendszert szállítottak már állami megrendelésre is. Szerinte a biztonság növelése pozitív üzenet. Lehetséges bevételeikre nem kívánt becslést adni. A szabály megszületése érdekében semminemű politikai lobbit nem fejtettek ki: véleményüknek szakmai szervezetekben, konferenciákon adnak hangot – szögezte le Csik Balázs.

Időközben megindult az előterjesztés parlamenti megdolgozása. A fideszes Ágh Péter más lehetőséget is biztosítana a közműcégeknek számlázási rendszereik megfelelőségének bizonyítására, és a jegyzéket is feleslegesnek tartja feltételül támasztani. A KDNP-s Latorcai János a gázipart egyszerűen kivenné a kötelezvény alól, mert szerinte az indokolatlan terhekkel sújtja a szektort.

Nem ez az első eset, hogy a Hunguard kiválasztottnak érezheti magát. Az 1990-ben négy matematikus által alapított információtechnológiai vállalkozás szerencsecsillaga 2011-ben ívelt fel. Ekkor ugyanis auditáltatni kellett az adóhatósági szerverre kötött nyerőgépek rendszereit. Ez százmilliós piacot jelentett. A törvény zárószavazása előtt a fideszes Koszorús László nyújtott be részletes feltételrendszert, aminek révén csak a Hunguard végezhette el az átvilágítást Magyarországon. Bár a kormány később minden kaszinón kívüli nyerőgépet betiltott, a Hunguard addig is átvilágított cégenként 10–30 milliót nyerhetett.

A korábban néhány tízmilliós árbevételű kft. forgalma 2012-ben 161 millió forintra ugrott. Akkortól lépett a cégbe Csik Balázs, az informatikában tevékenykedő Profitrade ügyvezetője, de az ingatlan- és a reklámpiacon is megfordult. Az International Financial Consulting Zrt.-n keresztül résztulajdonos a Hungaroplakáthoz tartozó Es-Wan Invest Kft.-ben, ahol a Fideszközeliként ismert Töröcskei István üzleti körébe tartozó tagokat váltott az ügyvezetői-tulajdonosi poszton. 2011 májusáig a cég ügyvezetője Pintér Erika volt, aki Töröcskei üzlettársa a Sky Internet Média Kft.-ben.

Túlhatalom elleni pontok

Tegnap Németh Szilárd sajtótájékoztatón mutatta be a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Ferenc körúti központjában két hónapja működő úgynevezett rezsipontot. Ez a második a fővárosban, és megyénként is működik egy-egy.

Ide várnak mindenkit, akinek problémája van a rezsivel. A képviselő megfogalmazása szerint így szeretnék ellensúlyozni a szolgáltatók „még mindig meglévő túlhatalmát”. Adatai szerint eddig 4500-an keresték fel a rezsipontokat. A tegnap bemutatott egység egyik dolgozója lapunknak elmondta: a napi 10-15 látogatójuk fele jogosnak látszó panasszal él. Az NFH korábban kevesebb jogos panaszról számolt be, de azok már lezárt ügyek voltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.