Ákos miatt csúszhat a nagy állami üzlet is

Öt munkanappal az Elmű és az ÉMÁSZ lakossági áramfogyasztóinak tervezett állami átvétele előtt a Miniszterelnökségnek nincs külön közlendője ama hírek kapcsán, hogy a Kovács Ákos szexista megjegyzései melletti kormányzati kiállás miatt az ügylet késedelmet szenvedhet a kitűzött határidőhöz, január 1-hez képest.

Az állam lakossági árampiacra történő belépésének részleteiről időben tájékoztatást kap a nyilvánosság - reagált megkeresésünkre a Miniszterelnökség azután, hogy megírtuk, mivel Kovács Ákos nőkkel kapcsolatos kijelentései miatt a német hátterű Magyar Telekom megvonta a kormányközeli könnyűzenei előadó anyagi támogatását, Orbán Viktor kormányfő ezen fellobbant haragja miatt a kabinet állítólag az összes, német céggel kapcsolatos, folyamatban lévő ügyletet jegeli, ez pedig kihatással lehet a német RWE irányította lakossági áramellátó, az Elmű-ÉMÁSZ Zrt. és a hozzá kapcsolódó ügyfélszolgálati kft. eladására is.

A közgyűléseken állítólag elhangzott utalás arra, hogy a vevőjelöltként megnevezett állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató részéről a határidő közeledte ellenére se mutatkozik az ilyenkor elvárható, az ügylet sikeres lezárását célzó aktivitás. (Az nem világos, hogy miért kiszúrás a német céggel az adásvétel elhúzása akkor, amikor éppenséggel az Orbán-kormány kényszerítette rá az RWE-t a kormányintézkedésekkel veszteségessé tett lakossági ellátás átadására.)

A Miniszterelnökség emlékeztet: az Elmű és az ÉMÁSZ tegnapi közgyűlése megteremtette az állam lakossági árampiacra történő belépésének lehetőségét. Ez olyannyira igaz, hogy a közgyűlések konkrétan január 1-i adásvételre adták áldásukat. Ezt a dátumot tartalmazta a kormány és az RWE között májusban létrejött szándéknyilatkozat is.

Ehhez képest a kormány ma, öt munkanappal mintegy kétmillió lakossági áramfogyasztó állami átvételének tervezett határideje előtt nem érzi elérkezettnek az időt arra, hogy ennek bárminemű részleteiről tájékoztassa a közvéleményt. Sőt, megnyugtatólag leszögezik: az ügyfeleknek egyelőre nincs teendőjük. Pedig szakértők még egy, az adásvételt megerősítő kormányhatározatra is várnak.

Forrásaink most már úgy fogalmaznak, a határidő nincs feltétlenül kőbe vésve. A közgyűlési határozat értelmezésük szerint felhasználható egy későbbi aláírás esetén is, akár visszamenőleges hatállyal.  

Arról pedig már senki nem is tesz említést, hogy a közgyűlés egyáltalán nem tért ki a két cég által kezelt áramhálózatok 49-49 százalékának állami megvásárlására. Ez a májusi szándéknyilatkozatban szintén szereplő, a többinél nagyságrendekkel több pénzt igénylő tétel így egyelőre csendben lekerült a napirendről.

Lázár János tárcája szerint tehát van még idő bőven. Várakozással teli napoknak nézünk elébe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.