egekura

egekura

Milyen a finom tea a fedélzeten? - Megmondja a British Airways

Új teakeverékkel használ a fedélzeten február elsejétől, kifejezetten az utazómagasságra tervezett Twinings - a British Airways globális teabeszállítója...

Új teakeverékkel használ a fedélzeten február elsejétől, kifejezetten az utazómagasságra tervezett Twinings - a British Airways globális teabeszállítója - speciális teakeverékből készülő teát szolgál fel az utasainak... Na, melyik légitársaság is lehet igazán autentikus ebben a tea-témában? A British Airways. Az új keverék az Assam, a Kenyai és a magasan termesztett Ceylon keveréke, amely a legjobb ízt adja a fedélzeten - bizony, 11000 méter magasan a teát máshogyan kell főzni, mint a földön, s más lesz az ízhatás is...

Engedjünk meg magunknak egy kis kitérőt, indoklásul, miért volna érdekes nekünk ez a hír? Leginkább azért, mert a repülőutakon a tea és a kávé az, amit megízlelve még az élettől is elmegy a kedvünk, a fedélzeten valamiért mégis fogyasztjuk, s talán nem azért, mert nincs más. Látott-e már valaki teáskannát egy utaskísérőnél? Nekem sajnos volt szerencsém, ugyanis van olyan légitársaság, ahol még arra sem veszik a fáradtságot, hogy előre elkészítsék a teát, hanem kiengedik a műanyag kannába a forró vizet, belecsapnak öt-hat filtert és elindulnak kiszolgálni az utasokat. Nos, ennél gusztustalanabb dolgot még nem láttam, amit teával el lehet követni. Ez bizonyára még annál is rosszabb, mint egy angol úr szeme láttára citromot csepegtetni a teába...
Hogy a kávéról pedig ne is beszéljünk! Sima forróvíz és instant kávé keverék, ami eleve alattomos támadás a műfaj ellen, de íze pluszban alig, cserébe olyan forró, hogy az utazás teljes időtartama alatt szinte ihatatlan. A műfajban az alig két évet élt Lufthansa Italia próbált valamit alkotni, amelyik a business-en presszókávét adott, az economyn pedig normál kávéból főzött hosszú lét, de ez immár történelem. Különben, a műfajban, még a fapadosok nyújtják a legjobb teljesítményt, hiszen náluk minden pohárhoz tartozik egy önálló filter, vagy egy saját csomag nescafé, más kérdés, hogy alig két deci forró vízért és egy filterért mondjuk két eurót fizetünk a Wizz Air fedélzetén. Pontosabban, fizet az, aki ennyiért is hajlandó megvenni a teát, de végülis, sokan vannak. A szomjúság nagy úr.
Idetartozik, hogy én magam az egy óránál hosszabb járatokon kötelezően bevezetném az ingyenes vízosztást. A négy százalékos párataltalmú kabinban egészségügyi kérdés, hogy kapsz-e inni, bármely repjegy árába bele kell, hogy férjen egy pohár víz.
Visszatérve a teához, az egyik legegészségesebb ital, amit ihatunk a fedélzeten: evés után a forró ital segíti az emésztést, hidratál, s működik minden egyéb jótékony hatása, ami a földön is. A levegőben azonban minden más: belátható, hogy az alacsony páratartalomban másként működik az ízérzékelésünk (például, mert szárazabb a szájüreg), az alacsony nyomás és a magasság befolyásolja a víz forráspontját (néhány fokkal alacsonyabb), ez pedig a teafűből kinyerhető ízeket, s a túlnyomásos kabin is megváltoztatja az ízérzékelést.
Ezért kísérletezett a British Airways és a Twinings a teákkal. Koncepciójuk az volt, hogy az Assam tea egy kellően kerek ízt ad, amely lényegében minden kultúrában elfogadható, a kenyai fű ad némi erőt hozzá, míg egy kis hozzáadott Ceylon kiemeli a hatásokat. Ebből áll össze a repülős tea.
Mindezt a prémium osztályokon még extra ízekkel kombinálhatják, valamint a business és a first utasok válogathatnak a Twinings különleges keverékei közül is. AFirst osztályon a Leaf Silky Pyramids, a Mint Humbug, a Red Berry Bolond, a Honeycomb Kamilla is a választékban van, a Club World (business)pedig az áfonya, a bodza, a kamilla és a borsmenta teákat kínálja az utasoknak.

Engedjünk meg magunknak egy kis kitérőt, indoklásul, miért volna érdekes nekünk ez a hír? Leginkább azért, mert a repülőutakon a tea és a kávé az, amit megízlelve még az élettől is elmegy a kedvünk, a fedélzeten valamiért mégis fogyasztjuk, s talán nem azért, mert nincs más. Látott-e már valaki teáskannát egy utaskísérőnél? Nekem sajnos volt szerencsém, ugyanis van olyan légitársaság, ahol még arra sem veszik a fáradtságot, hogy előre elkészítsék a teát, hanem kiengedik a műanyag kannába a forró vizet, belecsapnak öt-hat filtert és elindulnak kiszolgálni az utasokat. Nos, ennél gusztustalanabb dolgot még nem láttam, amit teával el lehet követni. Ez bizonyára még annál is rosszabb, mint egy angol úr szeme láttára citromot csepegtetni a teába...Hogy a kávéról pedig ne is beszéljünk! Sima forróvíz és instant kávé keverék, ami eleve alattomos támadás a műfaj ellen, de íze pluszban alig, cserébe olyan forró, hogy az utazás teljes időtartama alatt szinte ihatatlan.

A műfajban az alig két évet élt Lufthansa Italia próbált valamit alkotni, amelyik a business-en presszókávét adott, az economyn pedig normál kávéból főzött hosszú lét, de ez immár történelem. Különben, a műfajban, még a fapadosok nyújtják a legjobb teljesítményt, hiszen náluk minden pohárhoz tartozik egy önálló filter, vagy egy saját csomag nescafé, más kérdés, hogy alig két deci forró vízért és egy filterért mondjuk két eurót fizetünk a Wizz Air fedélzetén. Pontosabban, fizet az, aki ennyiért is hajlandó megvenni a teát, de végül is, sokan vannak. A szomjúság nagy úr.

Idetartozik, hogy én magam az egy óránál hosszabb járatokon kötelezően bevezetném az ingyenes vízosztást. A négy százalékos páratartalmú kabinban egészségügyi kérdés, hogy kapsz-e inni, bármely repjegy árába bele kell, hogy férjen egy pohár víz.

Visszatérve a teához, az egyik legegészségesebb ital, amit ihatunk a fedélzeten: evés után a forró ital segíti az emésztést, hidratál, s működik minden egyéb jótékony hatása, ami a földön is. A levegőben azonban minden más: belátható, hogy az alacsony páratartalomban másként működik az ízérzékelésünk (például, mert szárazabb a szájüreg), az alacsony nyomás és a magasság befolyásolja a víz forráspontját (néhány fokkal alacsonyabb), ez pedig a teafűből kinyerhető ízeket, s a túlnyomásos kabin is megváltoztatja az ízérzékelést. Ezért kísérletezett a British Airways és a Twinings a teákkal. A fedélzeten tartottak kóstolókat, s szakértőkkel értékelték a különböző keverékeket.

Koncepciójuk az volt, hogy az Assam tea egy kellően kerek ízt ad, amely lényegében minden kultúrában elfogadható, a kenyai fű ad némi erőt hozzá, míg egy kis hozzáadott Ceylon kiemeli a hatásokat. Ebből áll össze a repülős tea. Mindezt a prémium osztályokon még extra ízekkel kombinálhatják, valamint a business és a first utasok válogathatnak a Twinings különleges keverékei közül is. AFirst osztályon a Leaf Silky Pyramids, a Mint Humbug, a Red Berry Bolond, a Honeycomb Kamilla is a választékban van, a Club World (business)pedig az áfonya, a bodza, a kamilla és a borsmenta teákat kínálja az utasoknak.


2013.01.30 10:01

Ajánlott cikkek

Blogger


egekura

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.