egekura

egekura

De mire is jó a ngyedik British járat?

Jelentősen növeli járatainak számát a British Airways a jövő nyári menetrendben. Budapest és London legnagyobb repülőtere között már napi...


Jelentősen növeli járatainak számát a British Airways a jövő nyári menetrendben. Budapest és London legnagyobb repülőtere között már napi négy járat közlekedik 2016. május és október vége között. Az újabb járattal még kényelmesebb átszállási lehetőséget kínál a British Airways Budapest felé a tengeren túlról vagy a Távol-Keletről érkező utasok számára - adta hírül a Budapest Airport közleménye.
© AIRportal.hu - kép | Légiközlekedés, légitársaságok, repülőgépgyártók, repülőterek, repülés hírekNem kevesebb, mint 60 ezer ülőhellyel több lesz jövőre Budapest és London Heathrow repülőtere között, ugyanis a járatot üzemeltető British Airways bejelentette: napi három helyett négy közlekedik majd a 2016-os nyári menetrendben, május 3-tól október 29-ig.
A legújabb napi járat 12:45-kor száll fel Londonból és 16:15-re ér Budapestre, visszafelé pedig 17:10-kor indul és 18:50-kor száll le London Heathrow repülőterén. Az időpontok helyi idő szerint értendők.
A menetrend új átszállási lehetőséget jelent egy sor olyan távoli desztináció felé, mint Hong Kong, Sydney vagy Fokváros, emellett a Budapestre tartó utasoknak is kényelmesebb lesz
– kevesebb átszállási időt jelent majd, ha egyebek mellett Los Angelesből, San Fransiscóból, vagy Montrealból érkeznek.
„Nagy örömmel fogadtuk a British Airways bejelentését a járatszám-növelésről, hiszen ebből is jól látszik, mekkora potenciál van a budapesti piacon, ha egy ilyen jelentős légitársaság, ami a Budapest Airport hosszú ideje meglévő partnere, további fejlesztést hajt végre. A British Airways remek eredményeket ért el idén nyáron a Budapest-Heathrow járataival, biztosak vagyunk benne, hogy a megnövelt kapacitásnak, ami 60 ezer ülőhelyet jelent, szintén nagy sikere lesz.” – kommentálta a British Airways bejelentését Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetőjeHáromról négyre növeli járatainak számát a British Airways a jövő nyári menetrendben. Az újabb járattal még kényelmesebb átszállási lehetőséget kínál a British Airways Budapest felé a tengeren túlról vagy a Távol-Keletről érkező utasok számára - adta hírül a minap a Budapest Airport közleménye. - Ezzel mintegy 60 ezer ülőhellyel lesz nagyobb a kapacitás jövőre Budapest és London Heathrow repülőtere között - mondta Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője. Felmerül a kérdés, mi tartja el ezt az óriási forgalmat a két város között, tudván, hogy a diszkontok napi tíz járatnál többet fognak üzemeltetni jövő nyáron Luton, Stansted és Gatwick között. A kérdést úgy is feltehetnénk, hogy a két város között közlekedők, avagy az átszállók kedvéért indította el a cég a járatot. Számomra egyébként érdekesebb kérdés visszakerül-e a budapesti járat az ötös terminálra az eddigi hármasról, hiszen ez az intézkedés már most sokkal több átszállási kapcsolatot hozna nekünk, hogy miért, arról később.

Ahhoz, hogy ezt jól átgondolhassuk, érdemes tudni: a British Airways nagyon jó légitársaság, de az egyórás mínusz eltolódás London felé, valamint a napi három járat nem feltétlenül a legideálisabb kombináció. Például, ha az USA keleti partjáról egy később induló géppel érkezel, pont lecsúszol a Londonból reggel induló gépről, marad a déli, ami négy óra körüli várakozást jelent. Egy interkontinentális éjszakai út után ennél el tudok képzelni jobbat is. Még rosszabb a helyzet, ha a jelenlegi menetrendben a nyugati partról jössz haza úgy, hogy kihasználandó az ottani teljes napot, egy késő este induló gépre szállsz fel. Ezzel lecsúszol a déli budapesti gépről, ergo este nyolc után tudsz csak hazarepülni Londonból, irány a Leicester Square! Hát, ez sem túl versenyképest.... Inkább bármi más. Azzal viszont, hogy a déli és az esti gép közé bekerült egy délutáni is három körüli indulással, jelentősen javulnak a légitársaság ajánlatai.

Aztán itt van Ázsia: ha például a második hongkongi vagy szingapúri járattal szeretnél kelet felé menni, mondjuk gép-preferencia miatt, vagy mert az ár kedvezőbb, akkor nem kell már délben elrepülnöd Pestről, elég az új, öt körül induló géppel, de az igazság az, hogy ez azért nem túl izmos előny. Az Ausztrália felé induló gépeknél nagyobb az előny, lévén az eddigi estivel nem lehetett elcsípni a nem sokkal tíz előtt induló Sidney gépet, mert a Heathrow minimum csatlakozási idő kilencven perc a Terminal3 és a Terminal5 között. Itt jön a T3-T5 problematika: a pesti gépek a T3-ról indulnak évek óta, a T5 megnyitásakor egy rövid ideig érkeztek oda, aztán vissza lettünk tolva a hármasra. Namost, a hármas és az ötös között fényévnyi különbség van az újabb és kényelmesebb ötös javára, de míg a T3-T5 között a minimum átszállási idő, amire a British kiad jegyet, az kilencven perc, addig T5-ön belül egy óra. Tehát, ha az ötösről járnának a pesti gépek, eleve sokkal több csatlakozó járatra válthatnánk jegyet. Hogy milyen a két terminál közötti különbség, azt mutassa a következő két kép. Első a hármas, az alsó az ötös.

Namost: nyilvánvaló, hogy a BA nem a budapesti utasok kényelme miatt bővít, egyrészt, mert akkor átvinne minket az ötösre, másrészt pedig akkor a bővítés nem csak szezonális lenne: alighanem a turisztikai forgalma csúcsán lévő Budapestre tartó utasai kedvéért, hiszen a város egyre népszerűbb, mindenki imádja, épp a napokban lett a második legjobb város Firenze mögött a Conde Nast Traveller listáján. Hogy mennyire sokan jönnek hozzánk, azt jól mutatja, hogy tavaly a Lufthansa egyik illetékese mondta nekem, hogy az amerikai vásárlóik, ha nem számoljuk Frankfurtot és Münchent, Budapestre váltanak jegyet a legtöbben.

Akárhogy is a bejövő forgalomra alapoz a BA, mindez jó lehet nekünk is: jobban eloszlik a három járat terhelése és így a jó jegyárak rugalmasabban állnak majd rendelkezésre, s mivel a negyedik gép töltése nem lesz gyerekjáték, több lesz az olcsó jegy Londonba is. Ahová csak kézipoggyásszal 42 ezer forintért elvisz a British Airways, s ha jó előre veszel jegyet, akkor már hét fontért bemehetsz a városba 15 perc alatt a Heathrow Expresszel. Erről nemrég írtam.

2015.10.24 10:10

Ajánlott cikkek

Blogger


egekura

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.