egekura

egekura

A Wizz nem törte meg az Easyjet genfi ármonopóliumát - bezárják a járatot

Az isztambuli járatindítás örömteli bejelentése elterelte a figyelmet arról, hogy a Wizz Air augusztustól, az isztambuli indulással egyidőben...

Az isztambuli járatindítás örömteli bejelentése elterelte a figyelmet arról, hogy a Wizz Air augusztustól, az isztambuli indulással egyidőben bezárja a december 14.-én indított genfi járatát. Némi malíciával mondhatnám, valószínűleg drága volt a saját összeköttetés a cég genfi irodája és a budapesti operációs központ között, jobban megéri megvenni az Easyjet drága jegyeit, ha utazni akarnak a Wizz Air vezetői és munkatársai. Valójában azonban, ha megnézzük az árakat és a menetrendet, akkor azt kell mondani: ez a járat egyelőre nem jött be. Olyan, mint a bukaresti.

Az új genfi járattal a Wizz Air az EasyJet magas árainak monopóliumát szeretné megtörni - mondta sajtótájékoztatóján tavaly ősszel Váradi József, amikor bejelentette a genfi járatot. Várakozásai szerint az első évben 45 ezer utas vette volna igénybe a genfi járatot, de a foglalások alighanem jócskán elmaradtak ettől, hiszen most döntöttek: bezárják a járatot. Legalábbis, erre lehet következtetni abból, hogy a Wizz foglalási rendszerében nem található meg a járat augusztusra.

Sőt, ha jobban megfigyeljük, a genfi stop szinte napra megegyezik az augusztus másodikai isztambuli indulással, mi több, még a járatindulási időpontok is nagyjából egybe esnek, ami azt jelenti: a sokkal több lehetőséget kínáló tötök útvonalra teszi át a genfben használt gépét a diszkont légitársaság.

UPDATE: ezt a verziót időközben megerősítette a Wizz Air szóvivője, Daniel De Carvalho, aki kérdésünkre úgy fogalmazott: a nyári menetrend hátralévő részében és előreláthatólag télen is, a repülőgépet, amit ezen az útvonalon használtak, inkább Isztambul felé hasznosítják. – Ahogy azonban bűvül a flottánk, visszatérünk a Budapest - Genf útvonalra – tette hozzá Carvalho.

Egy éve ilyenkor, amikor a román fővárosba tartó járat megszüntetéséről döntöttek, a járat kihasználtságával indokoltak. Alighanem most is ez lehet a fő ok, hiszen, ha megnézzük, a Wizz genfi árai egy hónapra előre nagyon alacsonyan vannak - így nehéz profitot termelni.

Van más párhuzam is: Bukarest ugyanúgy heti három járattal indult, mint a Genf, s szakértők szerint ez a frekvencia csak olyan járatok esetében hozhat sikert, ahol a szabadidős utasok megtöltik a gépeket. Bukarest esetében azonban nem elég a turistaforgalom egy A320-as feltöltésére, az üzleti céllal utazókl pedig továbbra is mennek a napi több járatot indító Tarommal, ők inkább kifizetnek több pénzt, azért, hogy gyorsabban megjárják.

Ugyanez a helyzet Genfben is: az Easyjet napi járatot kínál, heti három géppel nem lehet megtörni az ármonopóliumot, legfeljebb lejjebb nyomni valamicskét az árakat. (Lásd a képet az árakról.) Genfbe ma kevés magyar turista jár, hiszen svájc általános árszínvonala alapban elég magas, nem beszélve a jó két éve uralkodó frankárfolyamról - Genfben egy hosszú hétvége annyiba kerül, mint Rómában egy hét.

2013.06.12 08:06

Ajánlott cikkek

Blogger


egekura

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.