Zavart éreztek az erőben – óriásbolygókra bukkantak

Négy óriásbolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport, melyek a Napnál jóval nagyobb csillagok körül keringenek, tömegük kétszer-ötször nagyobb a Jupiterénél, és 2-4 évente kerülik meg központi csillagjukat. A felfedezésről a Phys.org számolt be.

Fantáziarajz egy Naprendszeren kívüli óriásbolygóról
Fantáziarajz egy Naprendszeren kívüli óriásbolygóról
NASA/JPL-Caltech

A Matias Jones (Pontifical Catholic University of Chile) vezette kutatócsoport az EXPRESS (EXoPlanets aRound Evolved StarS) program keretén belül végzett megfigyeléseket 2 chilei óriástávcsővel: az 1.5 méteres Cerro Tololo és a 2.2 méter átmérőjű La Silla obszervatórium műszereit használták. A távcsövekre szerelt színképelemző műszerekkel (spektrográfokkal) összesen 166 fényes csillag környékét pásztázták a déli égbolton 2009-2015 között.

A csillagászok végül négy csillagot szűrtek ki a mintából, ezek radiális sebességét mérték (vagyis azt, hogy milyen gyorsan távolodnak tőlünk. A megfigyelések során mind a négy nap (HIP8541, HIP74890, HIP84056 és HIP95124) sebességében periodikus változásokat figyeltek meg, amit a körülöttük keringő planéták doppler-eltolódása okozhat (ha egy objektum távolodik, akkor vörös-, ha pedig közeledik, akkor kékeltolódásról beszélünk).

A feltételezett bolygók közül a HIP8541b katalógusjelű objektum a legnagyobb: 5 és félszer nehezebb, mint a Jupiter és 1560 földi nap alatt kerüli meg csillagát, amely nagyjából nyolcszor nagyobb, mint a mi Napunk átmérője. Hasonló paraméterei vannak a HIP74890b és a HIP84056b bolygóknak, csillagjaik valamivel kisebbek. A legkisebb közülük a HIP95124b, amely 3-szor nehezebb a Jupiternél és 562 nap alatt kerüli meg csillagát.

A felfedezés azért is számít rendkívülinek, mert ezúttal nem az úgynevezett klasszikus fedési módszerrel bukkantak bolygókra (az exoplanéták többségét központi csillagjuk fényességének periodikus csökkenése alapján találják meg, ahogy a bolygó elhalad előttük), hanem a radiális sebességük változásából következtették ki létezésüket.

A kutatás másik fontos eredménye, hogy kiderült: a fémekben gazdag csillagok körül nagyobb az óriásbolygók kialakulásának esélye (a csillagászatban minden, a hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elemet fémnek neveznek - a Szerk.). Szintén bebizonyosodott, hogy az 1-2 naptömegű csillagok körül a méret nagyságával növekszik az óriásbolygók valószínűsége, annak ellenére, hogy kisebb méretű csillagok körül könnyebb kimutatni planéták jelenlétét.

A mostani felfedezéssel 2900-ra emelkedett az ismert exobolygók száma.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.