Zaklatással vádolják a világhírű csillagászt

A világ egyik leghíresebb csillagásza rendszeresen molesztálta fiatalabb kolléganőit és a diáklányokat. A University of California (Berkeley) professzora Geoff Marcy - aki a Naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygók talán legismertebb szakértője, és sokak szerint a Nobel-díj egyik várományosa - 2001 és 2010 között zaklatta a fiatal nőket. Négy áldozata most kitálalt és a botrány egyre dagad.

Kiderült, hogy szűkebb környezetében sokan tudtak a csillagász viselt dolgairól, de senki nem vette eddig a bátorságot, hogy nyilvánosságra hozza a történteket. Most azonban megtörtént és a tudósra felfüggesztés, vagy elbocsátás várhat.

Mercy egy, a kar honlapjára feltett bocsánatkérésben próbálta menteni a helyzetet, bár néhány vádat elhárított. A Buzzfeed News által megszellőztetett eset szerint egyetemi vizsgálat is indult Mercy ellen, bár ennek még nincs eredménye. A sajtó által is megkeresett tudós az üggyel kapcsolatban feltett kérdésekre nem válaszolt, az újságírókat ügyvédjéhez küldte.

David Charbonneau, a Harvard csillagász professzora szerint Mercy az exobolygók minden tekintetben legjelentősebb amerikai szakértője, mégis megkérte, maradjon távol szakterülete novemberben megrendezendő idei legnagyobb konferenciájától, sőt a megvádolt tudós kilépett az esemény tudományos szervező bizottságából is.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.