Windows 7: a Vista új ruhája

A szakértők vélhetően még sokáig elvitatkoznak rajta, hogy a Windows 7 valóban új operációs rendszer-e, vagy csak a Vista „kreatív frissítése”. A Microsoft viszont kétségkívül újnak tartja a saját gyermekét, s ezzel burkoltan azt is elismeri, hogy az előd, vagyis a Vista nem vált igazán a közönség kedvencévé.

Egyszerűbb kezelhetőség, kisebb memóriaigény, a netbook-okra is tekintettel lévő (akár egy Intel Atom processzoron is működőképes) architektúra – az első kommentárok szerint ezek lesznek a Microsoft következő operációs rendszere, a Windows 7 főbb erősségei.

Az már a felsorolásból is kiderül, hogy az új verziót a szoftvercég mérnökei a Vistából kiindulva, annak hibáiból tanulva alkották meg. Ugyanezt az érzést erősíti a független megfigyelőben az a tény is, hogy a rendszermag (kernel) megegyezik a Vistáéval – de az is, hogy a Windows 7 nem igényel majd új drivereket (az egyes alkatrészek és perifériák működését biztosító illesztőprogramokat). Vagyis minden úgy működik majd, mintha csupán egy nagyobb szervízcsomag, és – az operációs rendszereknél szokatlan módon – egy új dizájn érkezett volna a régi Vistához.

Az egyszerű otthoni felhasználó szempontjából a legfontosabb változás a Windows 7 kezelőfelületein tapasztalható. Ezek az érintőképernyős parancsbevitelt is támogatják majd, mégpedig az iPone-nál megismert módon (vagyis a képernyő egyszerre több ujj parancsait is képes érzékelni – bár ez a funkció még korántsem működik hibátlanul).

A Windows 7 béta-változata várhatóan 2009-ben jelenik meg, a kész termék pedig legkorábban 2010-ben kerül a piacra. A fő célcsoportot állítólag a vállalatok jelentik majd, az ő körükben ugyanis a Vista a vártnál gyengébben fogyott - a cégvilágban máig az XP a legnépszerűbb operációs rendszer.

Julie Larson-Green  és Steven Sinofsky Microsoft alelnökei  a Windows 7 bemutatóján Los Angelesben
Julie Larson-Green és Steven Sinofsky Microsoft alelnökei a Windows 7 bemutatóján Los Angelesben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.