Wifivel is lehet navigálni

A helymeghatározó szolgáltatások eddig alapvetően kétféle technológiát használtak: a navigációs műholdak jeleit (GPS), illetve a mobiltelefonok cellainformációit. Létezik ugyanakkor egy harmadik megoldás is, amely kiegészíti, sőt olykor pótolja is az előző kettőt: az észlelt wifi-hálózatok alapján is lehet navigálni, immár több mint 25 országban.

 

WI-FI zóna
WI-FI zóna

A wifi-alapú navigációhoz nincs szükség sem GPS-készülékre, sem mobiltelefonra: minden olyan eszköz (PDA, laptop, tablet PX, netbook stb.), amelyben van wifi antenna. A szolgáltatás igénybevételéhez csupán egy szoftver kell: a népet Spotigo cég WiPS (Wifi-based Positioning Solution, wifi alapú helymeghatározó megolás) nevű programja a készülék hatósugarában lévő wifi antennák segítségével el tudja végezni a pozicionálást, akár 1 méteres pontossággal. A csatlakozó térkép-, PoI- (érdekes helyek) és egyéb szoftverek segítségével a WiPS teljes értékű navigációs megoldássá fejleszthető - mindez azonban csak a sűrűn lakott területetkre értendő, ahol vannak wifi-jelek.

Mindez azonban korántsem lebecsülhető, hiszen a GPS gyakran éppen a városokban (magas épületek árnyékában, illetve épületen belül) működik a leggyengébben, és ugyanilyen környezetben a zsúfolt mobiltelefon-hálózatok használata sem mindig problémamentes. A WiPS tehát kiegészítője és alternatívája is lehet a hagyományos navigációs rendszereknek. Ráadásul a wifi-hálózatok sűrűsége szédületes ütemben bővül, hiszen minden egyes bekapcsolt WLAN-router, hotspot vagy jelerősítő egyben a WiPS "infrastruktúráját" is fejleszti. További előny, hogy az említett készülékek általában gyorsabban megtalálják a wifi-hálózatot, mint a GPS-vevők a műholdakat - vagyis a wifi-alapú navigálás gyorsabb a műholdas alternatívánál. Egy WiPS-rendszer tökéletes lehet például egy taxivállalat, egy városi futárszolgálat vagy egy pizza-házhozszállító vállalkozás számára, de az idegen városokba csöppenő túristák is hasznát vehetik.

A Spotigo honlapján elérhető információk szerint a megoldás több mint 25 országban működik (ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szükséges térképek és PoI-adatbázisok is elkészültek az adott ország területére, illetve nyelvére). Sajnos a honlapról nem derül ki, hogy ebbe a sorba Magyarország is beletartozik-e, ám a fejlesztők azt ígérik, hogy a szolgáltatás hamarosan egész Európát lefedi.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.