Vörös törpe csillag súrolta a Naprendszert

Hetvenezer évvel ezelőtt egy vörös törpe csillag és egy barna törpe különös kettőse haladt el a Naprendszer mellett mindössze 0,8 fényév távolságra. A két égitest ma már 20 fényévre jár tőlünk – jelent meg az Astrophysical Journal Letters-ben. Nem tudunk másik csillagról, ami hasonló közelségben járhatott.
Michael Osadciw/University of Rochester
Michael Osadciw / University of Rochester

A csillagászok körében WISE J072003.20-084651.2, vagy Scholz csillagaként ismert égitest mindössze 52 ezer csillagászati egységre – egy csillagászati egység a Nap-Föld távolsága, azaz 150 millió kilométer -, azaz 8 billió kilométerre közelítette meg a Naprendszert. Ez tényleg közel járt, hiszen szinte súrolta az Oort-felhőt. Az Oort-felhő a Naprendszer legkülső tartományában, a Naptól mintegy 50-100 000 csillagászati egységre található üstököszóna, amelyben milliárdnyi üstökösmag kering. Elsőként Jan Hendrik Oort holland csillagász következtetett a létezésére.

Hiába a 0,8 fényéves közelség, szabad szemmel nem láthatták az emberősök a halvány csillagot. Eric Mamajek (Rochester Egyetem) és kollégáit azután érdekelte a különös kettős, miután a pályaadatokból (a méréseket a dél-afrikai Southern African Large Telescope-pal és a chilei Magellan teleszkóppal végezték) kiderült, hogy nem is olyan régen a vörös törpe igen közel kerülhetett a Naphoz. Az is kiderült, hogy a vörös törpe többször nem vetődik erre. Ez jó hír, de még jobb hír, hogy egy másik csillag még sem jön olyan közel, mint amilyen közelre várták. Tavaly jelentették be, hogy a HIP 85605 nevű csillag 240-470 ezer éven belül olyan közel ér, hogy megtépázhatja az Oort-felhőt. Mamajek és kollégái számításai szerint ettől nem kell tartani.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.