Visszatérhetünk az ősemberek korába

Évmilliókkal ezelőtt igen magas volt a légkor szén-dioxid-tartalma, amelynek következményei jól ismertek. Hasonló következményekkel számolhat az emberiség a mostani szén-dioxid-csúcs miatt – igazolták kutatók az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) előrejelzését a Nature ma megjelent számában.
A Southampton Egyetem kutatói a légköri szén-dioxid mennyiségét a 2,2-3 millió évvel ezelőtti állapotokkal hasonlították össze. Akkoriban a Föld átlaghőmérséklete két Celsius-fokkal volt melegebb a jelenleginél, miközben a légkör szén-dioxid-tartalma 350-400 ppm volt, azaz egymillió gázmolekula közül ennyi volt széndioxid. Azaz, annyi üvegházhatású gáz volt a levegőben, mint napjainkban.

A szén-dioxid-szint és a klíma kapcsolatának tanulmányozásával a kutatók fel tudták mérni, hogy a légkör miként reagál az üvegházhatású gáz mennyiségének növekedésére, és arra is választ kaptak, hogy hosszú távon milyen hatása lehet ennek. A Nature-ben megjelent cikk egyik szerzője, Gavin Foster szerint a földi klíma lassabban reagál a gáz mennyiségének gyors növekedésére.

De reagál. Ha marad a jelenlegi légköri szén-dioxid-mennyiség – semmi sem utal arra, hogy látva a veszélyt az emberiség csökkentené a gázkibocsátást –, akkor 1,5-4,5 Celsius fokkal növekszik a globális átlaghőmérséklet az IPCC előrejelzésével összhangban. Azaz hamarosan ott tartunk, ahol 2-3 millió évvel ezelőtt tartott a Föld.

Egy másik szerző, Miguel Martinez-Boti szerint valamikor 2,5 millió évvel ezelőtt lassú változás kezdődött a bolygón, csökkenni kezdett a légköri szén-dioxid mennyisége. A csökkenés nagyjából 280 ppm körül állt meg, s ezen érték körül ingadozott az ipari forradalom kezdetéig.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.