Visszatér az űrben érlelt whisky

Kevés űrkísérlet eredménye érdekli az emberek százmillióit, de most egy olyan fejeződik be, ami bizonnyal tömegek lelkiállapotát spanolja fel – a nemzetközi űrállomásról hamarosan visszatér a Földre egy flaskányi skót whisky.

Három évvel ezelőtt azért küldték fel a nemzetközi űrállomásra a világhírű skót italt, hogy megnézzék, az ottani körülmények, nevezetesen a közel gravitáció mentes állapot, milyen hatással vannak a whisky ízére. A 2011 októbere óta, azaz több mint ezer napja a bolygónk körül keringő űrwhisky szeptember 12-én visszatér a Földre.

A Kazahsztánban landoló skót Ardbeg Pálinkafőzde termékét amerikai kutatók elemzik ki, elsősorban arra kiváncsiak, hogy miként változott meg a folyadék a légüres térben. (A kontroll mintát féltve őrizték a Földön az elmúlt három évben.)

A pálinkafőzdét vezető Bill Lumsden szerint – szavait a BBC idézte – ez a kísérlet „kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás a whisky-nek.” A csapat reményei szerint kiderül, hogy változnak-e az ízek és ha igen, miként a különböző gravitációs körülmények között. A kutatás végeredményeként akár új gyártási technológia is születhet, ami forradalmasíthatja a whisky gyártási folyamatát.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.