Visszatáncolhat a halál torkából a gyönyörű macska

Megnégyszereződött a világ legritkább macskaféléjének populációja az elmúlt tíz évben: a vadon élő ibériai hiúzok (Lynx pardinus) száma meghaladta a négyszázat idén. Ennek ellenére a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint továbbra sem múlt el a faj kihalásának veszélye.
Luis Suárez, a spanyol hiúzmentő program felelőse úgy látja, hogy biztató a jelentős létszámnövekedés, amely intézkedéseiknek köszönhető. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ibériai hiúz fő táplálékát jelentő vadnyúl-populációt betegség tizedeli, és mintegy 50 százalékkal csökkent a létszámuk azokon a területeken, ahol a macskafélék élnek.
Hiúzpár egy természetvédelmi területen Santander közelében
Victor Fraile / Reuters

A szakember szerint az illetékes hatóságoknak sürgősen meg kell tenniük a megfelelő lépéseket a nyúlállomány védelmére, ellenkező esetben ökológiai katasztrófa következhet be. A vadnyúl kulcsfontosságú a mediterrán ökoszisztéma fenntartásában – hangsúlyozta.

Az ibériai hiúz életét a táplálékhiány mellett az ember is veszélyezteti az autóutakon: az elmúlt három évben 51 állatot gázoltak halálra a veszélyeztetett fajból. A WWF ennek megakadályozása érdekében online kampányba kezdett, amelyhez több mint 22 ezer támogató csatlakozott eddig. El akarják érni, hogy különleges intézkedésekkel védjék az állatfajt, így például kerítsék el az autóutakat, illetve az utak mellől tüntessék el a sűrű aljnövényzetet és bozótot, így a hiúzok időben észlelhetik a gépjárművek reflektorainak fényét.

Visszatelepített hiúz fut szabadon engedése után Andalúziában
Marcelo Del Pozo / Reuters

A vörös rókánál kicsivel nagyobb, jellegzetes fekete-fehér szakállt és fekete fülpamacsot viselő pöttyös bundájú ibériai hiúz legnagyobb populációja – több mint 360 egyed – a dél-spanyolországi Andalúzia területén él. Számuk 2002-ben kevesebb volt száz példánynál.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.