Videóról tanultak az erdő majmai

Régóta ismert tény, hogy fogságban élő állatok videóról is képesek eltanulni fajtársaik cselekedeteit. A kutatók most azt szerették volna megtudni, erre a vadon élő állatok is képesek-e.
A bécsi és a St. Andrew egyetem három kutatója apró dél-amerikai selyemmajmok viselkedését vizsgálta az esőerdőben. A Biology Letters nevű folyóiratban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy először betanítottak néhány majmot bizonyos feladatokra, majd videóra vették, ahogy az állatok ezeket elvégzik. Ezután a felvett anyagot lejátszották a Pernambuco közelében lévő erdőkben élő vad fajtársaknak.

Régóta ismert tény, hogy fogságban élő állatok videóról is képesek eltanulni fajtársaik cselekedeteit. A kutatók most azt szerették volna megtudni, erre a vadon élő állatok is képesek-e.

A majmocskáknak először azt kellett megtanulniuk, hogy lehet egy fiókot kinyitni, vagy egy fedelet felnyitni, hogy hozzájuthassanak az átlátszó műanyagdobozban lévő élelemhez. Ezt felvették videóra, majd egy majombiztos védelemmel ellátott laptopot felraktak egy fára a selyemmajmok által lakott esőerdőben és elkezdték rajta lejátszani a felvett anyagot. A következő nap több, a laptophoz óvatoskodó majomcsapatot is lefilmeztek, majd azt is felvették, hogyan reagáltak az állatok a szintén kirakott, élelemmel megtöltött kísérleti doboz láttán.
12 majomcsapatot vettek filmre, összességében 108 selyemmajmot, némelyek a fiók-kinyitást nézték meg, mások a fedél felnyitását, egy kontrollcsoportnak pedig üres képeket mutattak. Visszajátszva a felvételt, kiderült, hogy 12 majom jutott hozzá az élelemhez, közülük 11 nézte meg előbb a videót, egy pedig az üres képeket.

A kutatók számára rejtély, vajon mi játszódott le a majmok agyában, amelyek minden valószínűség szerint rájöttek, hogy a filmen látott majmok nincsenek a helyszínen. A selyemmajmok ugyanis nagyon erősen védik területüket az idegenek ellen és itt semmilyen agresszív viselkedést nem mutattak.

Az eredmények hasznosak lehetnek a természetvédőknek, akik hasonló módszerekkel talán más vadon élő állatokat is betaníthatnak számukra hasznos tevékenységekre. Ehhez azonban további kutatásokra lesz szükség.

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.